Orbán: Tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak, mert a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi

politika
2019 december 06., 12:42

„A magyar-japán kapcsolatok különlegesek, van lelki tartalmuk is”, jelentette ki Orbán Viktor, miután a japán kormányfővel tárgyalt pénteken Tokióban. A közös sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy míg 1990-ben a világ bizalmatlanul tekintett a magyar rendszerváltás sikerére, volt egy ország, amiben „egy percnyi bizalmatlanságban sem voltam”. Japán nem kérte vissza azonnal a hiteleit, fejlesztéseket hozott Magyarországra, és segített, hogy az ország ezt a nehéz időszakot túl tudja élni, tette hozzá. Orbán szerint 

„a magyarok erre emlékeznek és hálásak ezért”.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kifejtette, hogy 

„tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak”, mert „a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi”.

Abe Sindzót viszont figyelmeztette: 


„van egy terület, amelyen éles versenyben áll Japán és Magyarország, és bár ez egy békés verseny, fontos, hogy nekünk van előnyünk. Ez az olimpiai aranyak begyűjtésének versenye”.

Orbán sok sikert kívánt a tokiói olimpiához, ahol „annyi aranyérmet szeretnénk ott gyűjteni, hogy Japán ne érjen utol bennünket ebben a versenyben”.