Tavaly 140 ezer ember életét követelte a védőoltással megelőzhető kanyaró a világban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tavaly száznegyvenezernél is többen vesztették életüket egy védőoltással amúgy jól kontrollálható fertőző betegségben, kanyaróban, írja a BBC az egészségügyi hatóságok becslései alapján. Az áldozatok java öt évesnél fiatalabb gyerek. A jelenséget az egészségügyi szakemberek felháborító, megrázó tragédiaként élik meg, hiszen egy könnyen megelőzhető betegség szedi tízezerszámra áldozatait.

Az összefüggés eléggé nyilvánvaló. Ahogy terjed a világban az oltásellenesség, úgy üti fel újra a fejét a kanyaró. 2018-ban négy európai ország, Nagy-Britannia, Albánia, Csehország és Görögország is lekerült azoknak az országoknak a listájáról, amiket kanyarómentesként tartottak nyilván.

A BBC szerint 2019-ben még tovább is romolhatott a helyzet. Az Egyesült Államokban idén jelentették az elmúlt 25 évben a legtöbb kanyarós esetet.

Pedig az évezred elején még nagyon biztatóan alakult a kanyaró elleni globális küzdelem. 2000-hez képest, amikor még 28,2 millió megbetegedést és 535,600 halálesetet regisztráltak, még mindig jobb a helyzet. De míg 2017-ben mindössze 7,6 millió megbetegedést jegyeztek fel, 2018-ban már 9,8 milliót, és a halálozások száma is újra növekedésnek indult. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér