Tavaly 140 ezer ember életét követelte a védőoltással megelőzhető kanyaró a világban

Egészségügy
2019 december 06., 06:11

Tavaly száznegyvenezernél is többen vesztették életüket egy védőoltással amúgy jól kontrollálható fertőző betegségben, kanyaróban, írja a BBC az egészségügyi hatóságok becslései alapján. Az áldozatok java öt évesnél fiatalabb gyerek. A jelenséget az egészségügyi szakemberek felháborító, megrázó tragédiaként élik meg, hiszen egy könnyen megelőzhető betegség szedi tízezerszámra áldozatait.

Az összefüggés eléggé nyilvánvaló. Ahogy terjed a világban az oltásellenesség, úgy üti fel újra a fejét a kanyaró. 2018-ban négy európai ország, Nagy-Britannia, Albánia, Csehország és Görögország is lekerült azoknak az országoknak a listájáról, amiket kanyarómentesként tartottak nyilván.

A BBC szerint 2019-ben még tovább is romolhatott a helyzet. Az Egyesült Államokban idén jelentették az elmúlt 25 évben a legtöbb kanyarós esetet.

Pedig az évezred elején még nagyon biztatóan alakult a kanyaró elleni globális küzdelem. 2000-hez képest, amikor még 28,2 millió megbetegedést és 535,600 halálesetet regisztráltak, még mindig jobb a helyzet. De míg 2017-ben mindössze 7,6 millió megbetegedést jegyeztek fel, 2018-ban már 9,8 milliót, és a halálozások száma is újra növekedésnek indult. (Via BBC)