Tavaly 140 ezer ember életét követelte a védőoltással megelőzhető kanyaró a világban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tavaly száznegyvenezernél is többen vesztették életüket egy védőoltással amúgy jól kontrollálható fertőző betegségben, kanyaróban, írja a BBC az egészségügyi hatóságok becslései alapján. Az áldozatok java öt évesnél fiatalabb gyerek. A jelenséget az egészségügyi szakemberek felháborító, megrázó tragédiaként élik meg, hiszen egy könnyen megelőzhető betegség szedi tízezerszámra áldozatait.

Az összefüggés eléggé nyilvánvaló. Ahogy terjed a világban az oltásellenesség, úgy üti fel újra a fejét a kanyaró. 2018-ban négy európai ország, Nagy-Britannia, Albánia, Csehország és Görögország is lekerült azoknak az országoknak a listájáról, amiket kanyarómentesként tartottak nyilván.

A BBC szerint 2019-ben még tovább is romolhatott a helyzet. Az Egyesült Államokban idén jelentették az elmúlt 25 évben a legtöbb kanyarós esetet.

Pedig az évezred elején még nagyon biztatóan alakult a kanyaró elleni globális küzdelem. 2000-hez képest, amikor még 28,2 millió megbetegedést és 535,600 halálesetet regisztráltak, még mindig jobb a helyzet. De míg 2017-ben mindössze 7,6 millió megbetegedést jegyeztek fel, 2018-ban már 9,8 milliót, és a halálozások száma is újra növekedésnek indult. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót