Hat embert még keresnek az eperjesi gázrobbanás után

Legalább hat személy hollétéről továbbra sincs semmi hír; öt ember meghalt, harminckilenc megsérült, összegezte szombaton reggel a szlovák közrádió a pénteki eperjesi gázrobbanással kapcsolatos legfrissebb értesüléseket.

A kelet-szlovákiai Eperjesen (Presov) péntek délben rendkívül súlyos gázrobbanás történt egy 12 emeletes lakóház felső részében.

A robbanást követően a ház felső része lángokba borult, és nem kizárt a lakótömb összeomlása sem. A legfelső három emelet teljesen instabil, és nagyrészt leomlott a lépcsőház is. A tüzet csak a késő éjjeli órákban sikerült eloltania a helyszínen dolgozó több mint száz tűzoltónak és mentőnek. A mentési munkálatokba a szlovák hadsereg szakértői is bekapcsolódtak.

A ház lakói, több mint negyven család, az éjjelt ismerőseiknél, vagy a helyi iskolák kollégiumaiban töltötték. A szlovák elnöki hivatal közölte, hogy néhány család a Magas-Tátrában lévő államfői rezidenciában töltheti el a karácsonyi ünnepeket. Segítséget ígért a kormány és a helyi önkormányzat, amely külön bankszámlát hozott létre, ahová a pénzbeli támogatásokat lehet küldeni.

A robbanás oka továbbra is ismeretlen. Az anyagi károk felmérése folyamatban van. (MTI)