Trump szerint nem oké, hogy 10-15-ször kell lehúzni a vécét kakilás után

Tbg
2019 december 7., szombat 10:36
148

Újabb parázs klímavita alakulhat ki az amerikai közbeszédben, miután Donald Trump elnök pénteken felvetette, felül kellene vizsgálni az Egyesült Államokban 1992 óta érvényben lévő vízgazdálkodási szigorításokat.

„Súlyos helyzet alakult ki a csapok, zuhanyzók és egyéb fürdőszobai berendezések körül... megnyitod a csapot és nem jön belőle víz... Az emberek 10-szer, 15-ször lehúzzák a vécét [hiába]” - fogalmazott az amerikai elnök, miután elmondta, felkérte az illetékes szerveket a felülvizsgálatra.

Az 1992-es - még a republikánus George H. W. Bush alatt bevezetett - szabályozás szerint egy újonnan beszerelt vécé nem üríthet egy alkalommal többet 1,6 gallon azaz 6 liter víznél, 1994-től minden lakóépületre, 1997-től minden kereskedelmi épületre hatályos a szabályozás.

Trump vécén ülve - a fotó egy brit árus portékájáról való. A Trump-mintázatú vécépapírokat Londonban árulta. Fotó: Frank Augstein/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Trump bejelentését azzal indokolta, hogy az USA-nak nem minden államát sújtja szárazság, egy csomó államban rengeteg víz van: „Felülről jön. Úgy hívják, eső.” - fogalmazott az elnök.

A Guardian ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai fenntarthatósági hivatal 2014-es jelentése szerint ez sem feltétlenül igaz. 40 államban az 50 vizsgált álltamból már a következő évtizedben vízhiányra kell felkészülni, a csapadék eloszlása ugyanis nem egyenletes az évben.

A fürdőszobák valóban nagyon nagy vízigénnyel bírnak, egy rendesen működő vécé 100-300 liter vizet is eltüntethet naponta, ha rosszul záródik, akkor 700 liter víz is kárba mehet. Egy vécétartály 8-12 litert ürít egy lehúzásnál, ezt lehet mérsékelni a kétállású tartállyal (3-7 liter). Jobb megoldás lehet a nem vécétartállyal, hanem a víz nyomásával működő vécé, amely csak annyi vizet ereszt ki, amennyit a használója szeretne -- ehhez viszont erős víznyomás kell, ami nem minden háztartás sajátja. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt