Trump szerint nem oké, hogy 10-15-ször kell lehúzni a vécét kakilás után

Tbg
környezetvédelem
2019 december 07., 10:36
comments 145

Újabb parázs klímavita alakulhat ki az amerikai közbeszédben, miután Donald Trump elnök pénteken felvetette, felül kellene vizsgálni az Egyesült Államokban 1992 óta érvényben lévő vízgazdálkodási szigorításokat.

„Súlyos helyzet alakult ki a csapok, zuhanyzók és egyéb fürdőszobai berendezések körül... megnyitod a csapot és nem jön belőle víz... Az emberek 10-szer, 15-ször lehúzzák a vécét [hiába]” - fogalmazott az amerikai elnök, miután elmondta, felkérte az illetékes szerveket a felülvizsgálatra.

link Forrás

Az 1992-es - még a republikánus George H. W. Bush alatt bevezetett - szabályozás szerint egy újonnan beszerelt vécé nem üríthet egy alkalommal többet 1,6 gallon azaz 6 liter víznél, 1994-től minden lakóépületre, 1997-től minden kereskedelmi épületre hatályos a szabályozás.

Trump vécén ülve - a fotó egy brit árus portékájáról való. A Trump-mintázatú vécépapírokat Londonban árulta.
photo_camera Trump vécén ülve - a fotó egy brit árus portékájáról való. A Trump-mintázatú vécépapírokat Londonban árulta. Fotó: Frank Augstein/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Trump bejelentését azzal indokolta, hogy az USA-nak nem minden államát sújtja szárazság, egy csomó államban rengeteg víz van: „Felülről jön. Úgy hívják, eső.” - fogalmazott az elnök.

A Guardian ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai fenntarthatósági hivatal 2014-es jelentése szerint ez sem feltétlenül igaz. 40 államban az 50 vizsgált álltamból már a következő évtizedben vízhiányra kell felkészülni, a csapadék eloszlása ugyanis nem egyenletes az évben.

A fürdőszobák valóban nagyon nagy vízigénnyel bírnak, egy rendesen működő vécé 100-300 liter vizet is eltüntethet naponta, ha rosszul záródik, akkor 700 liter víz is kárba mehet. Egy vécétartály 8-12 litert ürít egy lehúzásnál, ezt lehet mérsékelni a kétállású tartállyal (3-7 liter). Jobb megoldás lehet a nem vécétartállyal, hanem a víz nyomásával működő vécé, amely csak annyi vizet ereszt ki, amennyit a használója szeretne -- ehhez viszont erős víznyomás kell, ami nem minden háztartás sajátja. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.