Egyre több nő és idős ember kényszerül közmunkára

Egyre idősebbek a közmunkások, írja a Népszava, megemlítve, hogy az önkormányzatok időnként trükkökhöz folyamodnak, hogy munkához, így némi bevételhez juttathassák a nyugdíjas korúakat.

A lap a belügyminisztérium közfoglalkoztatási portáljának statisztikái alapján azt írja, hogy míg 2016-ban a közmunkásoknak csupán a 29 százaléka volt ötven feletti, idén nyáron már 37,5 százalékuk. A nők aránya is nőtt, 2016-ban még a közfogalkoztatottak kevesebb mint fele volt nő, 2019-ben már csaknem 59 százalékuk.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint "a nyugdíjhoz közeledő asszonyok mindent elvállalnak, hogy bevételhez jussanak". De ahol még takarításra, konyhai mosogatásra sincs lehetőség, ott a közmunka marad. "Akik már átlépték a nyugdíjkorhatárt, többnyire inkább a jobban fizető 2-3 hónapos idénymunkákra jelentkeznek" - mesélte Schmidt.

Köztük akadnak már nyugdíjaskorúak is. Nagyvisnyón például a tíz közmunkásból az egyik egy 67 éves asszony, aki ugyan elvben már elérte a nyugdíjkorhatárt, de mert nem dolgozott folyamatosan, nem volt meg a kellő biztosítási ideje. "[N]eki épp a közmunka jelentette azt a kapaszkodót, amivel megszerezhette a jogosultságot, és februárban valóban nyugdíjba is mehet" - mesélte a település polgármestere, Csőgér Bálint a Népszavának.

De nem mindenhol akad lehetőség nyugdíjaskorúak foglalkoztatására, ehhez néhol trükközni kell. A Népszava egy falusi könyvtáros példáját említi fel, akit nyugdíjaskorúként az önkormányzat már nem alkalmazhatott, ezért egy magánalapítványon keresztül kötöttek vele szerződést.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.