Turisták voltak a kráterben, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon

külföld
2019 december 09., 05:29

Legalább egy ember életveszélyes sérüléseket szenvedett és válságos állapotban van a fehér-szigeti vulkán kitörése után Új-Zélandon. A szigetország legaktívabb vulkánja helyi idő szerint délután 2:11-kor - magyar idő szerint hajnali 2:11-kor - tört ki, amikor az élőben közvetítő webkamerák felvételei alapján még turisták tartózkodtak a kráterében.

A fehér-szigeti vulkán kráterében elhelyezett webkamera felvételei a kitörést megelőző és közvetlenül követő percekből. A felvételek alapján tucatnyi turista lehetett a kráterben a kitörés idején.
photo_camera A fehér-szigeti vulkán kráterében elhelyezett webkamera felvételei a kitörést megelőző és közvetlenül követő percekből. A felvételek alapján tucatnyi turista lehetett a kráterben a kitörés idején. Fotó: Geonet

Az új-zélandi hatóságok első tájékoztatásai szerint úgy száz ember lehetett a vulkánon és a vulkanikus sziget közvetlen közelében, ezt később ötvennél is kevesebbre módosították. Többükről pillanatnyilag még semmit se tudni. A kimenekítettek közül legalább egynek válságos az állapota.

UPDATE 09:37: Az új-zélandi rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint a természeti katasztrófának egy halálos áldozata van, 23-an pedig megsérültek. Az egyik sérült állapota válságos, még öt másik szenvedett égési sérüléseket.

A rendőrség tájékoztatása szerint továbbra sem világos, hogy hányan maradtak a szigeten, vagy tűntek el.


link Forrás

A Fehér-sziget nagyon aktív vulkán, december 3-án a geológiai mérőállomások jelzése alapján figyelmeztetést is kiadtak arról, hogy észleléseik alapján a vulkán aktívabbá válhatott, a kitörése valószínűbbé vált. Igaz, akkor még úgy vélték, hogy a jelenlegi aktivitás "nem jelent közvetlen veszélyt a látogatókra".

A kitörés pillanatai négy képen.
photo_camera A kitörés pillanatai négy képen. Fotó: AFP PHOTO / INSTITUTE OF GEOLOGICAL AND NUCLEAR SCIENCES LTD

Ez utóbbi jelzés tévesnek bizonyult. A vulkán kitört, a szigeten pedig turisták tartózkodtak. Egy részük még cikkünk írásakor is a szigeten várja, hogy kimentsék,