Egyre kevesebb pénz jut közmunkára, sokan a mélyszegénység bugyraiban tűnnek el

társadalom
2019 december 10., 04:29

180 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra az idei költségvetésben, ezt azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben majdnem megfeleződött az összeg - írja a Népszava. 2016-ban még 340 milliárd forint volt ez a szám, aztán évről évre csökkent, és jövőre tovább apadhat. 2016 januárjában még 200 ezernél többen dolgoztak ilyen programokban, a lap szerint jövőre ennek a felével számolnak.

A közmunkások egy része valóban talál munkát a piacon, de csak keveseknek sikerül áttörnie. „Települési forrásaink szerint a peremvidékeken, ha valaki kiesik a közmunkaprogramból, az nem a gyárakban vagy üzemekben tűnik fel, hanem eltűnik a mélyszegénység bugyraiban, vagy jobb esetben megjelenik az álláskeresési támogatásra várók sorában” - írja a Népszava. Egy belügyi anyagban is az olvasható, hogy „az elmúlt időszakban megfordult a korábbi tendencia és emelkedett az álláskeresők létszáma, ugyanakkor jelentős részük továbbra is szakképzetlen, motiválatlan, mentális, szociális vagy egészségügyi hátrányokkal küzd”.

Arról, hogy a közmunka megszűnése pereskedést és trükközést szült sok településen, nemrég részletesen írtunk. Januárban 36 településen szüntették meg teljesen a közmunkát. Ezzel több, mint 3700 ember munkahelyét - októberre alig 40 százalékuk dolgozik a nyílt munkaerőpiacon.