Egyre kevesebb pénz jut közmunkára, sokan a mélyszegénység bugyraiban tűnnek el

180 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra az idei költségvetésben, ezt azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben majdnem megfeleződött az összeg - írja a Népszava. 2016-ban még 340 milliárd forint volt ez a szám, aztán évről évre csökkent, és jövőre tovább apadhat. 2016 januárjában még 200 ezernél többen dolgoztak ilyen programokban, a lap szerint jövőre ennek a felével számolnak.

A közmunkások egy része valóban talál munkát a piacon, de csak keveseknek sikerül áttörnie. „Települési forrásaink szerint a peremvidékeken, ha valaki kiesik a közmunkaprogramból, az nem a gyárakban vagy üzemekben tűnik fel, hanem eltűnik a mélyszegénység bugyraiban, vagy jobb esetben megjelenik az álláskeresési támogatásra várók sorában” - írja a Népszava. Egy belügyi anyagban is az olvasható, hogy „az elmúlt időszakban megfordult a korábbi tendencia és emelkedett az álláskeresők létszáma, ugyanakkor jelentős részük továbbra is szakképzetlen, motiválatlan, mentális, szociális vagy egészségügyi hátrányokkal küzd”.

Arról, hogy a közmunka megszűnése pereskedést és trükközést szült sok településen, nemrég részletesen írtunk.  Januárban 36 településen szüntették meg teljesen a közmunkát. Ezzel több, mint 3700 ember munkahelyét - októberre alig 40 százalékuk dolgozik a nyílt munkaerőpiacon.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó