Tízezrek követelték Prágában a miniszterelnök lemondását

külföld
2019 december 10., 19:48
Több tízezren tüntettek 2019. december 10-én este a prágai Vencel téren a miniszterelnök, Andrej Babis távozását követelve.
photo_camera Több tízezren tüntettek 2019. december 10-én este a prágai Vencel téren a miniszterelnök, Andrej Babis távozását követelve. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Több tízezren, a rendezők szerint nyolcvanezren követelték Prágában kedd este Andrej Babis miniszterelnök lemondását, és azt is, hogy Babis örökre távozzon a politikából.

Andrej Babis ellen az Európai Bizottság is vizsgálódik, könyvvizsgálóik állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikusi és vállalkozói tevékenysége között. Babis az európai agrártámogatások egyik legnagyobb kedvezményezettje Csehországban, de azzal védekezik, hogy cégeit egy vagyonkezelő holding kezelésébe adta. A vizsgálatokat Csehország elleni politikai támadásnak minősítette.

Amióta a könyvvizsgálók jelentésének részletei kiszivárogtak a cseh sajtóban, az ellenzék és a civil szféra a miniszterelnök lemondását követeli. További fejlemény, hogy Pavel Zeman országos főügyész a múlt héten felülbírálta az államügyész döntését a Gólyafészek nevű szabadidő-központ ügyében a kormányfő ellen folyó eljárás leállításáról, és újabb vizsgálatokat rendelt el. Így az ügy, amelyben Babist az uniós pénzekkel való visszaéléssel vádolják, folytatódik.

A tüntetés szónokai, köztük Mikulás Minár, a civil csoport elnöke, felszólították Babist, hogy fizesse vissza az államkasszába a cégeinek szerintük jogellenesen juttatott uniós támogatásokat, és távozzon a közéletből. A tüntetők ezrei a Vencel térről a közeli vasúti főpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont működésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is. (Via MTI)