Független országgá válna a világ egyik legnagyobb rézbányájával rendelkező sziget

külföld
2019 december 11., 07:13

A Pápua Új-Guineától való elszakadásra szavaztak nagy többséggel a lakosok Bougainville-ben - jelentette be szerdán a helyi népszavazási bizottság. Bertie Ahern, a helyi népszavazási bizottság elnöke közölte, hogy a két hétig tartó szavazást 85 százalékos volt a részvétel, és a szavazásra jogosultak 98 százaléka (csaknem 177 ezer ember) szavazott a függetlenség mellett, háromezren csupán a nagyobb autonómiát akartak, minthogy ez volt a másik lehetőség.

photo_camera Fotó: NESS KERTON/AFP

Bougainville a Salamon-szigetektől 640 kilométerre keletre fekszik, 1200 kilométerre nyugatra Pápua Új-Guinea tartományától. A népszavazás a polgárháborút lezáró 2001-es békemegállapodás egyik sarkalatos pontja volt. A polgárháborúban mintegy 15 ezren vesztették életüket.  

A népszavazás eredménye nem kötelező érvényű, a bougainville-i vezetésnek tárgyalnia kell a terület sorsáról a Port Moresby-i vezetéssel. A végső szót a pápuai parlament mondja majd ki, és adott esetben törvénybe iktatja a függetlenséget. Ha ez megtörténik, akkor Bougainville egy új országa lesz a világnak. 

John Momis elnök (középen) szavaz.
photo_camera John Momis elnök (középen) szavaz. Fotó: NESS KERTON/AFP

A sziget, amely egy francia felfedezőről kapta nevét, 1885-ben Németország gyarmata lett. Az első világháborúban az ausztrál erők elfoglalták a pápua új-guineai német területekkel együtt. A szigeten ausztrál közigazgatás volt érvényben 60 évig, amikor 1975-ben átadták Pápua Új-Guineának.  

Bougainville szigete rézben és aranyban gazdag, de a helyiek alig részesültek a külföldi bányászat hasznából, viszont sokat szenvedtek a megkárosított környezet és a bányáktól mérgezett folyók miatt. (Guardian/MTI)