Több száz szaúdi pilóta kiképzését függesztette fel a Pentagon, miután az egyikük ámokfutást rendezett egy támaszponton

külföld
2019 december 11., 05:21

Felfüggesztették valamennyi szaúd-arábiai pilóta gyakorlati továbbképzését az Egyesült Államokban, miután a floridai Pensacola haditengerészeti támaszpontján a továbbképzési programban részt vevő egyik fiatal szaúdi pilóta - a Szaúdi Királyi Légierő tagja - pénteken egy legálisan vásárolt lőfegyverrel lelőtt három embert és többeket súlyosan megsebesített, mielőtt a biztonságiak agyonlőtték.

photo_camera Fotó: Mark Makela/AFP

Mark Esper amerikai védelmi miniszter már vasárnap bejelentette, hogy utasította a hadsereg vezetőit a katonai támaszpontok biztonsági intézkedéseinek megszigorítására és az Egyesült Államokba továbbképzésre érkező külföldi katonák korábbiaknál alaposabb megvizsgálására.

A kedden bejelentett intézkedés mintegy 900 szaúdi katonát érint. Az oktatási intézményekben folyó kurzusokon, köztük a nyelvórákon, változatlanul részt vehetnek, de a gyakorlati kiképzésben nem, függetlenül attól, hogy melyik haderőnemhez tartoznak.

Közben a Pentagon megkezdte az amerikai katonai továbbképzéseken résztvevő, valamennyi külföldi katona ellenőrzését. A Pentagon adatai szerint mintegy 5200 külföldi növendéknek kell átesnie az újabb szigorú biztonsági ellenőrzésen.

A pensacolai támaszponton már a péntek esti támadás után azonnal felfüggesztették a pilóták gyakorlati kiképzését, és hétfőn csakis a nem szaúdi állampolgároknak tartottak gyakorlatokat.  Az FBI terrorcselekményként vizsgálja a lövöldözést. A nyomozásba bekapcsolódtak a szaúdiak is. (BBC/MTI)