Tüntetés robbant ki Mexikóban, mert egy kiállításon melegként mutatták be Emiliano Zapatát

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Tüntetők rohanták meg a Szépművészeti Múzeumot kedden Mexikóváros, hogy az Emiliano Zapatát meztelenül és magassarkúban bemutató festmény ellen tiltakozzanak. A roham közben azt kiáltozták: „Égjen, égjen!”

Fotó: CLAUDIO CRUZ/AFP

Bár Fabián Cháirez festményét korábban már máshol is kiállították, csak most kapott nagyobb figyelmet, miután a képet a kulturális minisztérium is megosztotta a Twitteren és a Facebookon.  

A festményt Zapata unokája, Jorge Zapata González is  eltávolítaná a múzeumból. Azt mondta, ha nem veszik le a falról, akkor perelnek, ugyanis nem akarják, hogy melegként mutassák be a forradalmárt. 

A Mezőgazdasági Munkások Nemzeti Uniójának tagjai tüntetnek a múzeumnálFotó: CLAUDIO CRUZ/AFP

Emiliano Zapata az 1910-ben kirobbant mexikói forradalom egyik vezéralakja volt, és máig az elnyomottak és szegények védelmezőjeként tartják számon. A keddi tüntetők között is sok földműves jelent meg. A tüntetők azt mondták, addig blokkolják a múzeum bejáratát, amíg el nem távolítják a képet. Mivel a skandálások között homofób jelszavak is elhangzottak, az ellentüntetők is a helyszínre vonultak. 

A múzeum kurátorai nem tervezik eltávolítani a képet, a kiállítás jövő februárig látható. (BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!