Tüntetés robbant ki Mexikóban, mert egy kiállításon melegként mutatták be Emiliano Zapatát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tüntetők rohanták meg a Szépművészeti Múzeumot kedden Mexikóváros, hogy az Emiliano Zapatát meztelenül és magassarkúban bemutató festmény ellen tiltakozzanak. A roham közben azt kiáltozták: „Égjen, égjen!”

Fotó: CLAUDIO CRUZ/AFP

Bár Fabián Cháirez festményét korábban már máshol is kiállították, csak most kapott nagyobb figyelmet, miután a képet a kulturális minisztérium is megosztotta a Twitteren és a Facebookon.  

A festményt Zapata unokája, Jorge Zapata González is  eltávolítaná a múzeumból. Azt mondta, ha nem veszik le a falról, akkor perelnek, ugyanis nem akarják, hogy melegként mutassák be a forradalmárt. 

A Mezőgazdasági Munkások Nemzeti Uniójának tagjai tüntetnek a múzeumnálFotó: CLAUDIO CRUZ/AFP

Emiliano Zapata az 1910-ben kirobbant mexikói forradalom egyik vezéralakja volt, és máig az elnyomottak és szegények védelmezőjeként tartják számon. A keddi tüntetők között is sok földműves jelent meg. A tüntetők azt mondták, addig blokkolják a múzeum bejáratát, amíg el nem távolítják a képet. Mivel a skandálások között homofób jelszavak is elhangzottak, az ellentüntetők is a helyszínre vonultak. 

A múzeum kurátorai nem tervezik eltávolítani a képet, a kiállítás jövő februárig látható. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér