Argentínában kapott menekültstátuszt Evo Morales

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Argentínába érkezett menedék reményében Evo Morales lemondatott bolíviai elnök csütörtökön, két nappal az új argentin baloldali kormány beiktatását követően.

„Azért jött, hogy maradjon. Itt jobban érzi magát, mint Mexikóban ” 

- hangoztatta Felipe Solá argentin külügyminiszter, és hozzátette: Morales menekültstátust kapott és politikai menedékkérelmet is beterjeszthet.

Morales Kubából érkezett Argentínába, a karibi országba pedig mexikói önkéntes száműzetéséből utazott egy orvosi vizsgálat miatt. A volt bolíviai elnök két gyereke már három hete Argentínában tartózkodik. 

Fotó: PEDRO PARDO/AFP

Alberto Fernándezt, a súlyos gazdasági válsággal küzdő Argentína új elnökét kedden iktatták be hivatalába. A mérsékelt baloldali elnök jóval nagyobb jóindulattal van Morales iránt az előző, konzervatív kormánynál. „Nem ismerjük el a de facto bolíviai kormányt. Reméljük, hogy minél hamarább új választásokat tartanak” - szögezte le Solá.

Az új argentin kormány azonban feltételeket is támasztott Moralesnek: arra köteleznék őt, hogy Argentínában ne tegyen politikai nyilatkozatokat. Márpedig eddig Morales naponta több alkalommal is kommentálja Twitteren a bolíviai fejleményeket.

„Egy hónapja Mexikóba, egy baráti országba érkeztem, amely megmentette az életemet, amikor le voltam törve. Most Argentínába érkeztem, hogy folytassam a harcom a legkiszolgáltatottabbakért és nagyobb hazánk (Latin-Amerika) egyesüléséért, erőt és motivációt érzek magamban. Köszönöm Mexikónak és Argentínának a segítséget és szolidaritást” - írta egy órája.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges többséget, nincs is szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. A csalás gyanúja miatt a hadsereg és rendvédelmi szervek nyomására az elnök kénytelen volt lemondani és Mexikóba menekülni. Hívei puccsról beszélnek.

A lemondott elnök támogatóira lőnek könnygázt a rendőrök november 13-án La PazbanFotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Miután a bolíviai parlament mindkét háza határozatképtelenné vált, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát. November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét és új elnökválasztásokat tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor. (MTI)