Egy iraki kamasz lelőtt több kormányellenes tüntetőt, felhúzták egy lámpavasra

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
A bagdadi Tahrír térFotó: HUSSEIN FALEH/AFP

Agyonlőtt hat embert, köztük négy kormányellenes tüntetőt egy fegyveres csütörtökön az iraki fővárosban, Bagdadban, feldühödött emberek ezt követően lefegyverezték és felakasztották őt a város egyik központi terén - közölték biztonsági és egészségügyi tisztségviselők. 

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó, meg nem nevezett tisztségviselők szerint a fegyveres - akit kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt köröztek - a biztonsági erők elől futott el, és a nála lévő gépkarabéllyal lelőtt először két üzlettulajdonost, majd négy tiltakozót a Vatba tér közelében. Az AP szerint ezt követően feldühödött tüntetők lefegyverezték a támadót, s a közösségi médiában terjedő felvételek tanúsága szerint összeverték. 

A dpa német hírügynökség szerint a 17 éves fegyveres holttestét tiltakozók egy lámpavasra húzták fel. 

Az incidenst elítélte a tiltakozó mozgalom „epicentrumának” számító Tahrír téren székelő tüntetők nagy része, akiknek elmondása szerint a fegyverest megölők nem képezik részét békés megmozdulásuknak. 

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám oka a korrupció és a munkanélküliség. A tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik, valamint bírálják Irán növekvő befolyását az iraki államügyekbe. Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja nevű helyi civil szervezet múlt pénteki összesítése szerint a tiltakozásokban eddig már több mint 460 ember veszítette életét, s több mint 20 ezren megsebesültek. Ali al-Bajáti, a jogvédők szóvivője szerint mintegy 2650 embert őrizetbe vettek, igaz jelentős többségüket már szabadlábra helyezték. Hozzátette: hozzávetőleg 160 aktivista van még rácsok mögött.

A tiltakozások miatt november végén benyújtotta maga és kormánya lemondását Ádil Abdel Mahdi egy éve kinevezett, párton kívüli iraki kormányfő, amit a parlament december elsején is fogadott. (MTI)