Elfogyott a víz az ausztrál iskolából, mert kitermeli a Coca-Cola

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy ausztrál iskolában alapvetően egy 50 méter mély kútból szerzik a vizet, de az úgy kiszáradt, hogy a queenslandi kormány teherautókon szállítja az utánpótlást. Közben a helyben kitermelt víz a Coca-Colához hasonló óriáscégek gyáraiba kerül, írja a Guardian

A Coca-Cola egyik gyára KínábanFotó: CHEN JIANLI/XINHUA

„A kút azóta működik, hogy az iskola itt van. Nagyon sok kút kiszáradt már errefelé. Mi vagyunk a legnagyobb közösség Ausztráliában, ahol nincs vezetékes víz” - idéz a lap egy helyi lakost. Mount Tamborine térségében évente durván 130 millió liter vizet termelnek ki a cégek számára. „Most a kormány visszavásárolja a Coca-Colától a vizet, amit eredetileg itt termeltek ki”- mondta. Az iskola nyitva tart, a tanárok azonban a vízhiány miatt arra kérték a szülőket, gondolják át, elengedik-e a gyerekeiket.  

A helyiek szerint a lakosok vízellátásának előbbrevalónak kellene lennie, arra azonban nincs szabályozás, hogy szárazság idején korlátozzák a víz kereskedelmi felhasználását. Az illetékes miniszter is azt mondta, hogy csak az általános vízhasználatra vezethetnének be limitet, de az mindenkit érintene, nemcsak az üzleti szereplőket, hanem a farmereket és a háztartásokat is. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér