Óriásadatbázist épít a turisztikai ügynökség a külföldiek mozgásából

turizmus
2019 december 12., 09:14

„A nyugat-magyarországi Bükön pihenő csehek alig-alig indulnak útnak, hogy megismerkedjenek a környék látnivalóival, legfeljebb a sárvári vagy a zalakarosi fürdőt keresik fel” - ilyen megállapításokra jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely minden eddiginél részletesebb adatbázist épít az idelátogató külföldiek mozgásáról. Az e heti HVG szerint az MTÜ nemrég 52 milliárdnyi cellainformációt vásárolt, de nem tudni, kitől és mennyiért.

Az ügynökség csak annyit árult el, hogy a 16 havi adatot „versenyeztetési eljárás útján” vették „a legkedvezőbb ajánlatot adó, a nemzetközi piacon is jelen lévő, meghatározó piaci részesedéssel bíró szolgáltatótól”. A Telenor és a Vodafone szerint a magyar jogszabályok nem tesznek lehetővé ilyen adatszolgáltatást, úgyhogy kizárásos alapon a HVG kérdéseire nem válaszoló Magyar Telekom lehetett az eladó. A cég nem tagadta, hogy lehetőséget lát olyan adatok értékesítéésére, amelyek konkrét személyhez nem köthetők, ha statisztikai, tudományos vagy elemzési célra használják.

A HVG szerint a cellaadatok vásárlásának sem a hazai, sem az uniós közbeszerzések között nem lehet nyomára akadni, és a szolgáltatóval kötött szerződés sincs ott az ügynökség honlapján, pedig a szerződés értéke valószínűleg meghaladja az ötmillió forintos határt.

Megkérdezték a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is, hogy jogszerűnek látják-e az eljárást, de közölték, hogy csak hatósági eljárás esetén foglalnak állást.