18 nap sem volt elég a kormánynak arra, hogy kiértékelje a klímaügyi konzultációt

politika
2019 december 13., 16:07

Közérdekű adatkérés útján szerette volna megtudni Szél Bernadett képviselő, hogy milyen válaszok érkeztek a klímaváltozásügyi konzultáció egyik kérdésére, ami arra vonatkozott, hogy Magyarország 2050-re érje-e el a klímasemlegességet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pecsétes papíron elküldött pénteki válaszából az derül ki, hogy

"a válaszok kiértékelése még folyamatban van."

Csakhogy az egész konzultáció online zajlott, és mint Szél a témában írt fb-posztjában meg is jegyezte,

"én csak annak az eldöntendő kérdésnek az eredményeire kérdeztem rá, ami a 2050-re elérendő klímasemlegességre vonatkozott. Ennek eredményei azonnal láthatóak, semmiféle informatikai ördöngősség nincs a kiértékelésében."

Bejegyzésében Szél a mostani helyzetet az úgynevezett Soros-konzultáció kiértékelésével hasonlította össze:

"Érdekes, hogy amikor sok milliárdból indított nemzeti konzultációról van szó, a papír alapon beérkező válaszokat nyakát törve értékeli a kormány: a Soros-tervről tartott 2017-es konzultációnál 12 nap kellett ahhoz, hogy részeredményt hirdessenek. Magam is láttam, mert odamentem: hegyekben álltak a visszaküldött levelek, teljes volt a káosz. Most, amikor tényleg lett volna tétje annak, hogy mit akar az ország, és eleve ezt képviselhettte volna Orbán Viktor az uniós csúcson, nem siették el az adatok feldolgozását. Ami, ismétlem, egy egyszerű informatikai művelet."