Malgozata Kidawa-Blonska lett a lengyel ellenzék jelöltje Dudával szemben

külföld
2019 december 14., 13:04
Malgorzata Kidawa-Blonska az októberi parlamenti választások előtt Krakkóban beszél.
photo_camera Malgorzata Kidawa-Blonska az októberi parlamenti választások előtt Krakkóban beszél. Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Malgozata Kidawa-Blonska parlamenti képviselőt, a lengyel alsóház elnökhelyettesét indítja a jobbközép Polgári Platform (PO) az elnökválasztáson – döntött szombati kongresszusán az ellenzéki párt. Kidawa-Blonska ellenfele a 2020 májusában tartandó elnökválasztáson a jelenlegi államfő, a konzervatív Andrzej Duda lesz, valamint több kisebb párt jelöltje.

„Valamennyi lengyel elnöke leszek” – jelentette ki szombaton Kidawa-Blonska, miután a párt 700 küldöttje őt választotta elnökjelöltnek Jacek Jaskowiak poznani polgármesterrel szemben. Kidawa-Blonska volt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az októberi parlamenti választásokon, de pártja sima vereséget szenvedett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttal szemben.

A jobbközép Polgári Platform volt kormányon Lengyelországban 2007 és 2015 között, az idő nagy részében Donald Tusk vezetésével. (Tusk később az Európai Tanács elnöke, majd az Európai Néppárt elnöke lett.) A párt nyolcéves mandátuma alatt anélkül vezette ki az országot a 2008. évi pénzügyi válságból, hogy a gazdaság recesszióba süllyedt volna.

Kidawa-Blonska hazafias gyökerekkel bíró, mérsékelt politikus hírében áll. Stanislaw Wojciechowski elnök (1922-1926) és Wladyslaw Grabski miniszterelnök (1920 és 1923-1925) dédunokája. (MTI)