Malőrmentes likőrök – rejtélyes indítékú piavizsgálatba bonyolódott az Innovációs és Technológiai Minisztérium

2019 december 14., szombat 10:00

A nap eddig legerősebb MTI-hírét szöveghű formában osztjuk meg önökkel. Kompromisszummentes örömhírnek is nevezhetnénk, hiszen ki ne örülne annak, hogy likőreink minősége minden malőrgyanú fölött áll? Viszont a minisztériumi sajtóközleményből faragott, annak stílusbravúrjait megtartó anyag legalább annyi kérdést vet föl, mint amennyit megválaszol. Először is, mi az úristent matat a napról napra multipotensebb Palkovics-minisztérium a likőrök körül, amikor élelmiszerellenőrzésre van külön hatóságunk, van szakminisztériumunk és egyéb intézményeink? Milyen az a „mezőgazdasági eredetű élelmiszer”? Illetve: milyen a „nem mezőgazdasági eredetű élélmiszer”? Nem-e elsősorban a „nem mezőgazdasági eredetű” élelmiszerekkel-e, például a lombikban tenyésztett műhússal lenne-e dolga-e az ITM-nek? A törpemálna és a sarkvidéki szeder természetazonos aromái külön szerepelnek valamilyen törvényi szövegben? Vagy miért említődnek külön, szemben mondjuk a sárkánygyümölcs-, a bónamenta szilva- vagy a szagosmügearomákkal? Megannyi nyugtalanító kérdőjel.

Következzen tehát az MTI-anyag:

„Húszféle likőrt vizsgáltatott meg akkreditált laboratóriumában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) időszaki ellenőrzéssorozatának részeként – közölte a tárca szombaton az MTI-vel, hangsúlyozva, hogy malőrmentes volt a likőrök fogyasztóvédelmi vizsgálata. A közleményben hangsúlyozták: az üvegen, címkén található tájékoztatás és jelölések, az italok cukor- és alkoholtartalma e termékek mindegyikénél megfelelt az előírásoknak.

A likőr mezőgazdasági eredetű etil-alkoholból vagy párlatból, édesítve és ízesítve előállított szeszes ital. Elkészítése során felhasználhatóak mezőgazdasági eredetű élelmiszerek, például gyümölcs, bor, tejszín, tej, vagy akár természetes és mesterségesen előállított úgynevezett természetazonos aromák is. A feketeribiszke, cseresznye, meggy, málna, faeper, fekete áfonya, citrusfélék, törpemálna, sarkvidéki szeder, tőzegáfonya, vörösáfonya, ezüsttövis, ananász típusú gyümölcslikőrök kizárólag természetes aromákat tartalmazhatnak.

Képrejtvényünk megfejtése: körtelikőr

A likőr minimális alkoholtartalmának 15 térfogatszázaléknak, minimális cukortartalmának pedig literenként 100 grammnak kell lennie. A szeszesitalokra vonatkozó szabály szerint a tojáslikőr esetében az előbbi határérték 14 százalék, a cukor- vagy méztartalom pedig literenként legalább 150 gramm.

Az akkreditált élelmiszer labor az elvárt mutatók teljesülése mellett a tájékoztatás és a jelölések megfelelőségét is vizsgálta. Mivel minden ellenőrzött termék eleget tett az előírásoknak, egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani. A vizsgált likőrök tételes felsorolása a kormányzati honlapon megtalálható.

Az ITM a hatósági szakemberek bevonásával november közepétől december végéig az üzletekben, webáruházakban és karácsonyi vásárokban is folyamatos ellenőrzésekkel védi a magyar családokat. Az aktív jelenlét része az ünnepi időszak jellegzetes termékcsoportjainak célzott vizsgálata is. Korábban a csokimikulásokban nem találtak kivetnivalót az ellenőrök, a fényfüzérek közel kilencven százaléka azonban tűzveszélyesnek vagy érintésvédelmi szempontból kockázatosnak bizonyult. A termékbiztonsági követelményektől elmaradó díszvilágítási eszközöket kivonták a forgalomból, visszahívták a vásárlóktól, jelentős részüket már a vámhatáron lefoglalták, majd megsemmisítették.”