MSZP: közös lista, közös program, közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt 2022-ben!!4

POLITIKA
2019 december 14., 13:43

Az önkormányzati választás megmutatta, hogy előválasztás és a Fidesszel szembeni "egy az egy elleni kiállás" működik. "Az ellenzéknek ezért a következő parlamenti választásra is hasonlóan kell készülnie," mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője a párt évzáró sajtótájékoztatóján. Tóth Bertalan szerint  a baloldali, liberális és jobboldali erőkből álló ellenzéki összefogás "óriási lehetősége, hogy egy nemzeti minimumot tartalmazó programot hozzon létre a 2022-es országgyűlési választásra." Szerinte egy, az oktatás, az egészségügy, a szociális világ és a jogállamiság területeivel foglalkozó közös program lehet egy valódi nemzeti minimum. 

"A Fidesz sem itthon, sem Európában nem tört át, a centrális erőtér megbomlott, megszűnőben van," 

mondta az MSZP választmányi elnöke. Kunhalmi Ágnes szerint bár egy sorsdöntő  és sikeres év van mögöttük, az önkormányzati választások után nem lehet hátradőlni. "A Fidesz mindent el fog követni, hogy szétfeszítse az ellenzéki együttműködést, ezért az abban részt vevőknek még szorosabban össze kell fogniuk," tette hozzá. Kunhalmi kijelentette: ez az jelenti, hogy a 2022-es választáson az ellenzék mindenhol egy jelöltet indít a Fidesszel szemben, emellett közös listát és miniszterelnök-jelöltet is állít.

"Aki a közös listától eltérő álláspontot képvisel, az veszélyezteti a hazai demokraták győzelmét!"

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A választmányi elnök leszögezte: nem az Országgyűlés lesz az ellenzéki ellenállás fő terepe a következő időszakban. 

"Új helyzet van az országban és a fővárosban, mivel a "köztársaságpárti politika" már nemcsak tüntetésekben és felszólalásokban, hanem a mindennapokban is meg tud mutatkozni,"

mondta az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként főpolgármesterré választott Karácsony Gergely. Az önkormányzati választást az elmúlt 10 év legnagyobb ellenzéki sikerének nevezte. (MTI)