Persányi Miklós márciusban még a pálmák áremelkedésével magyarázta a biodóm áremelkedését

Hogy áll a biodóm? Miért nőtt meg a beruházás költsége? Mennyi kell még a befejezéshez? Tette volna fel a kérdéseket az RTL Klub Híradója az Állatkertnek, de Persányi Miklós igazgató válaszok helyett azt ígérte, hogy jövő hét elején számol majd be az építkezés helyzetéről. 

A Vidámpark egykori helyére épülő Pannon Parkról, és Biodómról még 2013-ban döntött a kormány, és 5,7 milliárdos költséget kalkulált. Jelenleg 43 milliárd fölött jár a számla, és a befejezéshez még kellene legalább 20. Úgy, hogy az épület fenntartása elképesztő összegeket igényel, még évi félmillió plusz látogató jegyárbevétele sem fedezné. A beruházást így a költségnövekedést is a fővárosra tolná a kormány, Gulyás Gergely Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülését követően kijelentette:

Karácsony Gergelynek meg kell fontolnia, hogy "milyen formában tudná támogatni a Városligetbe tervezett kulturális beruházások megvalósulását. Ha a főváros nem tart igényt a kormányra a Liget-projekt esetében, akkor azt teljes körűen kell érteni, vagyis ez az állatkert területén épülő Pannon Parkra is vonatkozik."

A főváros szerint egy kormányzati hatáskörben indított projekt az Állatkert bővítése, arról ők nem döntöttek. Karácsony Gergely szerint saját forrásból nem tudja előteremteni Budapest a biodóm befejezéséhez szükséges pénzt. 

Az Állatkert főigazgatója, Persányi Miklós legutóbb márciusban állította, hogy a beruházás

a 43 milliárdos keretösszegen belül marad. 

A kivitelezési szerződés 32 milliárdról, a maradék pénz az épületek megtöltésére megy. 

"Ott van az állat- és a növénybeszerzés, látjuk, hogy kezdünk megszorulni. Főleg a növénybeszerzésnél,"

az igazgató szerint nagyot nőttek az utóbbi időben például az egzotikus pálmák árai.

Ugyanekkor vizsgálta az Állami Számvevőszék is a fővárosi önkormányzatot, külön figyelemmel a Városligetben zajló építkezésre és megállapította, hogy 

"az ellenőrzött Pannon Park beruházás döntés-előkészítése a jogszabályi előírások szerint történt. Az önkormányzatnak a beruházáshoz kapcsolódó szervezeti és működési folyamatainak belső szabályozottsága az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot biztosította."

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.