Ott van a tíz Oscar-esélyes közt Tóth Barnabás filmje, az Akik maradtak

FILM
2019 december 17., 04:25

Az Amerikai Filmakadémia kihirdette az Oscar-esélyes nemzetközi filmek tízes, szűkített listáját, amelyen szerepel Tóth Barnabás „Akik maradtak” című filmje is. 

Rajta van még a cseh Festett Madár (The Painted Bird), az észt Truth and Justice, a francia Nyomorultak (Les Misérables), az észak-macedón Mézkirálynő (Honeyland), a lengyel Corpus Christi, az orosz Beanpole, a szenegáli Atlantics, a dél-koreai Élősködők (Parasite) és a spanyol Fájdalom és dicsőség (Pain and Glory) című film.

Az akadémia 93 filmből választotta ki ezt a tízet, amiből öt juthat majd el a végső jelölésig. Az ötös listát január 13-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-gálát pedig február 9-én rendezik. 

Az „Akik maradtak” F. Várkonyi Zsuzsa „Férfiidők lányregénye” című könyve alapján készült Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes volt, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

A legjobb nemzetközi - korábban legjobb idegen nyelvű - film kategóriájában 1956 óta ad át Oscar-díjat a filmakadémia. Eddig két magyar film, a Szabó István rendezésében készült Mephisto és a Nemes Jeles László rendezte Saul fia nyert ebben a kategóriában. (MTI)