Pakisztánban az oltásokat végző szakembereket rendőrök védik, de még őket is lelőtték

külföld
2019 december 18., 13:18

Fegyveresek tüzet nyitottak és megöltek Pakisztánban szerdán két rendőrt, akik egy gyermekbénulás elleni oltást végző csapatot kísértek az ország északnyugati részében. Az incidens miatt fel kellett függeszteni az oltási programot a térségben, ahol gyakran előfordul a járványos gyermekbénulás. 

Ezen az áprilisi képen gépfegyveres őrök vigyázzák az oltást Iszlámábádban
photo_camera Ezen az áprilisi képen gépfegyveres őrök vigyázzák az oltást Iszlámábádban Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

Pakisztánban az utóbbi évben jelentősen megugrott, 12-ről 100 fölé emelkedett a gyermekbénulásos esetek száma. Pakisztán ezzel - Afganisztán és Nigéria mellett - a világ azon három országának egyike, ahol járványos méreteket ölt a betegség. Az esetek többségét (104-ből 75-öt) Pakisztán északnyugati részében jegyezték fel, ahol fokozott az iszlamista fegyveresek jelenléte. Vallási szélsőségesek az utóbbi hónapokban azzal riogatták az embereket a közösségi médiában, hogy gyerekek haltak meg szennyezett oltóanyagok miatt. 

Az oltást végző csapatokat külföldi ügynököknek bélyegezték, 

és összeesküvés-elméleteket szőttek az oltási kampányok köré, azzal riogatva, hogy a Nyugatnak azzal valójában a muszlimok sterilizálása a célja. 

photo_camera Fotó: ARIF ALI/AFP

A pakisztáni kormány cáfolta ezeket a hamis elméleteket, és igyekezett rávenni a vallási vezetőket, biztosítsák az embereket arról, hogy az oltási kampányok kizárólag a gyerekek védelmét szolgálják - olvasható az MTI összefoglalójában.

Az egész világon járványszerűen terjedő oltásellenes őrületről a 444-en Bede Márton írt nemrég nagy cikket.