Legalább egy éven át meghackelték a brit jegybank sajtótájékoztatóit, voltak kereskedők, akik másodpercekkel korábban halhatták a bejelentéseket

külföld
2019 december 19., 10:10

A brit jegybank elismerte, hogy a sajtótájékoztatóik felvétele a közvetítés során hamarabb jutott el egyes hedgefund-kereskedőkhöz, mint a többi hallgatóhoz. Elmondásuk szerint az egyik beszállítójuk visszaélt a közvetítői rendszerrel, emiatt pedig egyes alapkezelő 5-8 másodperccel előbb értesülhettek a jegybanki döntésekről, írja a BBC

A Bank of England közleménye szerint felfüggesztették a beszállító hozzáférését a közvetítési vonalaikhoz. 5-8 másodperc ugyan elsőre nem hangozhat feltétlen soknak, de hatalmas helyzeti előnyt adhat a high frequency trading világában, ahol másodpercek törtrészével előbb rendelkezni egy információról már helyzeti előnyt jelent. (Ennek a világnak a kialakulásáról Michael Lewis írt nagyszerű és elég rémisztő könyvet.)

A jegybank bejelentései, például az alapkamat esetleges változásával kapcsolatban pedig komoly árfolyammozgásokat indíthat el, így aki előbb rendelkezik ezzel az információval, az nagyot nyerhet ezeken a mozgásokon. 

A meghackelt közvetítői rendszerről a Times írt először, cikkük szerint legalább az év eleje óta zajlott az adatszivárgás. A bank teljesen elfogadhatatlannak nevezte a történteket és további nyomozást rendeltek el, illetve jelezték a brit tőzsdefelügyeletnek is. 

A közvetítés hanganyagát rögzítő beszállító vállalatot nem nevezték meg, ugyanakkor a Times információi szerint a cég egy egyszeri előfizetési díj mellett 2500 és 5000 font közötti áron kínálta a hozzáférést az egyes sajtótájékoztatókhoz a kereskedők számára. A vállalat állítólag ezen kívül az Európai Központi Bank, az amerikai FED és a kanadai jegybank sajtótájékoztatóihoz is kínált hozzáférést.