A horvát bíróság engedélyezte egy meleg párnak, hogy nevelőszülők legyenek

A Zágrábi Közigazgatási Bíróság csütörtökön kimondta Ivo Segota és Mladen Kozic ügyében, hogy a meleg pár is lehet nevelőszülő. A melegjogi szervezetek szerint ez az első alkalom, hogy a horvát bíróság helyt adott a nemzetközi joggyakorlatnak és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek, vagyis hogy az azonos nemű párokat úgy kell kezelni, minta heteroszexuális párokat. 

Az ítélet arra kötelezi a horvát Népesedési, Családügyi és Szociális Minisztériumot - ami eredetileg elutasította a pár kérését-, hogy 60 napon belül folytassa le újra Ivo Segota és Mladen Kozic eljárását, és hozzon nem diszkriminatív döntést.

A horvát parlament tavaly decemberben fogadta el a nevelőszülőkről szóló törvény módosítását, ami az év elején lépett életbe, és kizárta az azonos nemű párokat a nevelőszülőségből. Segota és Kozic kérelmét még 2017-ben utasították el. (BalkanInsight)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér