A THC-s e-cigikhez adagolt E-vitamin-acetát okozhatja a súlyos tüdőbetegségeket

egészség
2019 december 20., 20:41
Egy New York-i smoking bárban.
photo_camera Egy New York-i smoking bárban. Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Egyre több bizonyíték utal arra, a THC-t (tetrahidrokannabinol, a kannabisz pszichoaktív hatóanya) tartalmazó e-cigaretták egyik adalékanyaga, az egyébként veszélytelenül hangzó E-vitamin-acetát fontos szerepet játszik az „e-cigijárvány”, tehát az elektromos cigaretta okozta súlyos, akár halálos tüdőbetegségek kialakulásában. Az amerikai járványügyi központ (CDC) pénteken publikált egyszerre több jelentést is a témában.

 A nyáron kezdődött e-cigi-járványban eddig több mint 2500-an szorultak kórházi kezelésre, 54-en meghaltak a CDC adatai szerint. Anne Schuchat, a CDC igazgatóhelyettes elmondta, a bizonyítékok azt jelzik, hogy az E-vitamin-acetátot pont június, a járvány megjelenése óta adagolják egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben termékeikhez a gyártók. Schuchat a kutatások a THC-s e-cigaretta esetében mutatták ki a tüdőbetegség növekvő kockázatát, ez azonban nem jelenti azt, hogy a nikotin tartalmú e-cigaretták teljesen biztonságosak.

A New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban közzétett egyik jelentés szerint az e-cigarettával összefüggő akut tüdőbetegségek meredeken emelkedtek június eleje óta, és szeptemberben érték el tetőpontjukat, azóta a sürgősségei osztályokra kevesebb ilyen beteg érkezik, de még mindig több, mint a járvány júniusi kezdetekor. A folyóiratban közzétett másik jelentésükben a kutatók közölték, hogy az ilyen betegek tüdőmintáinak további elemzése megerősítette azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek az E-vitamin-acetátra mutattak, mint a megbetegedések okozójára. 16 szövetségi állam betegei tüdőszövetmintáinak vizsgálatából kiderült, hogy a THC-tartalmú e-cigarettát szívók 94 százalékának szövetmintájában van jelen az E-vitamin-acetát.

Egy másik jelentésében a CDC felhívta a figyelmet arra is, hogy december 10-ig 2409 megbetegedést jelentettek a központnak, közülük 31 kórházból elengedett páciens újra megbetegedett, visszakerült kezelésre, illetve heten meghaltak röviddel azután, hogy kiengedték őket a kórházból. Utóbbiak általában 50 évesek vagy idősebbek voltak. (MTI)