Donald Trump azt akarja, hogy a szenátus azonnal tárgyalja meg az ellene indított impeachment eljárást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Donald Trump az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében rendezett szenátusi tárgyalás azonnali megtartását sürgette csütörtökön.

Miután a demokrata többségű képviselőház szerdán megszavazta az elnök elleni impeachment-eljárást, csütörtökön bizonytalanná vált az ezt követő szenátusi tárgyalás időpontja. Erre az elnök a Twitterenn úgy reagált: „szóval, miután a demokraták nem nyújtottak nekem tisztességes eljárást a képviselőházban, nem voltak ügyvédek, tanúk, semmi sem volt, most pedig meg akarják mondani a szenátusnak, hogyan rendezze meg a tárgyalást”. Hozzátette, hogy „valójában semmi bizonyítékuk sincs és soha nem is fognak ilyesmivel szolgálni. Ki akarnak szállni. Azonnali tárgyalást akarok!”.

Donald Trump újabb Twitter-bejegyzésben közölte: „Pelosi érzi, hogy a kamu impeachment olyan szánalmas, hogy fél ezt előterjeszteni a szenátusnak, ami kitűzheti a dátumot és ezt az egész csalást megszüntetheti!”. 

 Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanis már a szerdai szavazás után jelezte, hogy nem tudja, mikor küldi át a szenátushoz az elnök ellen megfogalmazott és megszavazott vádpontokat. Ez ugyanis a feltétele a szenátusi eljárás megkezdésének. A házelnök csütörtök reggel sajtóértekezleten, majd délután újságíróknak nyilatkozva leszögezte: először megvárja, hogy a republikánus többségű szenátus milyen napirendet tervez a tárgyaláshoz.

Nancy PelosiFotó: SAUL LOEB/AFP

Pelosi döntését a republikánusok úgy értelmezték, hogy a házelnök nyomást akar gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy a tárgyalásra az ő javaslatuknak megfelelően hívják be tanúként a Fehér Ház és a kormányzat azon tisztségviselőit, akik nem voltak hajlandóak részt venni a képviselőházi meghallgatásokon.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője csütörtökön zárt ajtók mögötti megbeszélést folytatott Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével a várható szenátusi tárgyalás menetrendjéről, de a találkozó után mindketten azt nyilatkozták, hogy semmiben sem jutottak dűlőre, és majd az új esztendőben folytatják az egyeztetést. (BBC/MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót