Új-Zélandon 31 ezren adták le az illegálisan tartott fegyverüket

2019 december 20., péntek 8:17

Pénteken véget ért Új-Zélandon a nagy várakozással meghirdetett lakossági fegyverbeszolgáltatási amnesztia, de bírálói szerint a rendőrség a civileknél lévő fegyvereknek csak mintegy harmadát tudta begyűjteni. A katonai típusú fegyvereket megsemmisítik. 

Fotó: DAVE LINTOTT/AFP

Új-Zéland a márciusi christchurchi terrortámadás hatására betiltotta az automata és félautomata fegyverek lakossági birtoklását, és júliusban meghirdetett egy beszolgáltatási amnesztiát. Ennek során 31 600 ember mintegy 56 ezer, immár illegálisan tartott, katonai típusú lőfegyvert szolgáltatott be, és ezekért a kormány 100 millió új-zélandi dollárt (19,5 milliárd forint) fizetett ki nekik kárpótlásként.

Fotó: DAVE LINTOTT/AFP

Stuart Nash új-zélandi rendőrminiszter szerint a fegyvereken kívül az emberek beszolgáltattak 188 ezer fegyveralkatrészt és -tartozékot is, például tárakat. Hangsúlyozta, hogy azok, akik ezután adják le illegális fegyverüket, nem kapnak kártérítést, ráadásul a fegyvertartásról szóló törvény megszegéséért eljárást is indíthatnak ellenük, és ötévi börtönbüntetéssel sújthatják őket. Hozzátette, hogy a rendőrség többször figyelmeztetett, hogy nem tudja, pontosan hány és milyen lőfegyver van a lakosság birtokában.

A beszolgáltatási amnesztia bírálói azonban - főleg a Lőfegyver-tulajdonosok Tanácsa (COLFO) és az ellenzéki Nemzeti Párt - azt állítják, hogy az akció nem volt sikeres, a beszolgáltatott fegyverek számára nem lehet büszke az ország. A COLFO becslése szerint ugyanis az amnesztia kezdetekor 170 ezer félautomata fegyver volt a civilek birtokában. A tanács szóvivője azt mondta: a kudarc oka szerintük az új, tiltó törvény feltételei és a bevezetés átgondolatlan körülményei.

Christchurch város két mecseténél március 15-én egy rasszista, a fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes ausztrál férfi, a 28 éves Brenton Tarrant automata fegyverből tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt. Az első mecsetnél elkövetett ámokfutását ráadásul élőben közvetítette az interneten. (BBC/MTI)