Kötél általi halálra ítéltek egy istenkáromlással vádolt pakisztáni értelmiségit

vallás
2019 december 22., 16:05

Szombaton egy pakisztáni terrorellenes bíróság kötél általi halálra ítélt egy istenkáromlással vádolt liberális értelmiségit és volt egyetemi oktatót.

Dzsunajd Hafízt 2013-ban jelentették fel a diákjai, akiknek állítólag azt tanította, hogyan kell istenkáromló bejegyzéseket írni a Facebookon. A 95 százalékban muszlim lakosságú Pakisztánban halálbüntetéssel sújtják azokat, akik Allahot vagy Mohamed prófétát sértegetik.

Hafíz ügyvédjei azt állítják, hogy az oktatót egy szélsőséges iszlamista párt hívei csalták tőrbe a politikai nézetei miatt. Az értelmiségi tárgyalása a megfélemlítés légkörében zajlott, miután az első védőügyvédjét, Rasíd Rehmant 2014-ben lelőtték, és a férfi gyilkosát nem fogták el. Hafíz eddig 6 évet töltött magánzárkában.

Rendőrök a bíróság előtt az ítélethirdetés után a pakisztáni Multanban 2019. december 21-én.
photo_camera Rendőrök a bíróság előtt az ítélethirdetés után a pakisztáni Multanban 2019. december 21-én. Fotó: Asim Tanveer/AP

„A Dzsunajd Hafízt ért igazságtalanság minden aggódó pakisztáni állampolgárban jogos kérdéseket vethet fel az igazságügyi intézmények, az ügyészség, a rendőrség és a börtönhatóságok működéséről” – írták a közleményükben a férfi ügyvédei és családtagjai, akik fellebbeznek az ítélet ellen.

Hafíz a legrangosabb pakisztáni orvosi egyetem hallgatója volt, de megszakította a tanulmányait, hogy művészettel és irodalommal foglalkozzon. Fulbright ösztöndíjjal egy ideig egy amerikai egyetemen tanult.

Jogvédők szerint 1987 óta legalább 1549 ember ellen emeltek vádat istenkáromlás miatt Pakisztánban, és közülük 75-öt kivégeztek. (MTI)