Karácsonyra kicsit kisüt a nap

időjárás
2019 december 23., 20:56

Tegnap még karácsonyi hózáport is emlegetett a meteorológiai szolgálat, de ma már erről szó sincs.

Az OMSZ friss keddi előrejelzése szerint keleten folytatódik a borult, esős idő, eközben nyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék.

Sokfelé több órára kisüt a nap,

de a Tiszántúlon és a Zemplén térségében sok marad a felhő, Szabolcsban egész nap lehet esőre számítani. Délután nyugat felől újabb felhősödés kezdődik, de estig ebből csak a Dunántúlon lehet csapadék.

Az északnyugati szelet a Dunántúlon és a középső országrészben sokfelé kísérik viharos lökések, majd csak kedd délutántól csökken a szél sebessége.

  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 6 fok között alakul.
  • A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 5 és 10 fok között valószínű.

Karácsony másnapján változóan felhős-napos idő ígérkezik, legfeljebb helyenként délen és északkeleten lehet kisebb zápor. Az északnyugati szelet továbbra is többfelé élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalban -4, +4, kora délután 4-8 fok várható - írja az Időkép.

Európa

Izlandtól Törökországig egy északnyugat-délkelet irányú tengellyel hatalmas ciklonrendszer helyezkedik el. Ennek hatására Európa nagy részén csapadékos, változékony, különösen Nyugat- és Közép-Európában, valamint a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében szeles az idő. A legtöbb csapadék a balkáni hegyekben, az Alpokban, illetve a Kárpát-medence középső és nyugati felén esik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet ezen a területen többnyire 5 és 15 fok között változik, a 10 fok alatti értékek a magasabban fekvő helyeken, illetve a Balti-tenger térségében fordulnak elő.

Ugyanakkor a Balkán-félszigeten 15, 20 fokot mérnek.

Nyugodtabb időjárást okozó anticiklon az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban, illetve a Kelet-európai-síkság déli és keleti részén van. Míg előbbi helyen a tengerparton 20 fok fölé melegszik fel a levegő, addig Oroszországban fagypont alatt marad a hőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medencét kelet felé elhagyja a csapadékot okozó ciklon, de nyugat felől egy front hoz újabb csapadékot. (met.hu, Időkép, MTI)