Nem keresik tovább az új-zélandi vulkánkitörésnél eltűnt két embert

külföld
2019 december 24., 08:35

Beszüntették kedden a kutatást a két eltűnt után az új-zélandi Fehér-szigetnél, ahol két hete váratlanul kitört egy tűzhányó. A Fehér-szigeten december 9-én tört ki egy vulkán, olyan időpontban, amikor több tucat külföldi turista volt ott. Tizenheten meghaltak, többtucatnyian pedig megsérültek. 

Michael Schade és társai pont hajóra szálltak, amikor kitört a vulkán. Hajójuk még visszafordult pár emberért, akik a mólón várakoztak.
photo_camera Michael Schade és társai pont hajóra szálltak, amikor kitört a vulkán. Hajójuk még visszafordult pár emberért, akik a mólón várakoztak. Fotó: Handout / Michael Schade / AFP

A hatóságok azóta keresték a két eltűnt embert, egy helyi idegenvezetőt és egy 17 éves ausztrál lányt. A kutatás mértékét a múlt héten visszafogták, miután a rendőrség arra jutott, hogy holttestüket a tenger feltehetően kisodorta a nyílt vízre.

A helyi egészségügyi minisztérium szerint tizenhárom sérültet új-zélandi kórházban ápolnak, kilencük állapota válságos. Tizenhárom másik sérültet Ausztráliába vittek. Két embert pedig elengedtek a kórházból.

Jacinda Ardern miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálatot és nyomozást rendeltek el az ügyben. Az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy ötven kilométerre található Fehér-sziget - maori nyelven Whaakari - a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. (BBC/MTI)