3 perc 40 másodpercig tartott az idei gyűrűs napfogyatkozás

A december 26-i gyűrűs napfogyatkozás malajziai Tanjung Piai-bólFotó: Sadiq Asyraf/AFP

Idén Ausztráliából és Ázsiából (leginkább Srí Lankáról, Indonéziából, Indiából és Szaúd-Arábiából) volt látható gyűrűs napfogyatkozás, amikor a Hold pont a Föld és Nap közé kerül. Ilyenkor az árnyéka a Földre vetül, de ahhoz túl messze van a Földtől, hogy a teljes napkorongot eltakarja, de úgy tűnik, mintha a Hold fekete lyukat ütne a Nap közepén, amit egy tűgyűrű vesz körül.

Legutóbb 2017-ben volt gyűrűs napfogyatkozás, de az csak 44 másodpercig tartott, míg idén 3 perc 40 másodpercen át lehetett szemlélni. A gyűrűs napfogyatkozás tovább tarthat, mint egy teljes napfogyatkozás totalitása – vagyis amikor a Hold teljesen eltakarja a Napot –, mert ilyenkor a Földtől kissé távolabb lévő – emiatt kisebbnek látszó – Holdnak több időre van szüksége, hogy elhaladjon a Nap előtt. A gyűrűs napfogyatkozás akár 12 percig is tarthat, szemben az elméletileg leghosszabb, 7 perc 32 másodpercig tartó teljes napfogyatkozással. (Euronews, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér