Fifti-fifti, hogy meg tudják-e menteni a Notre-Dame-ot

külföld
2019 december 26., 14:52

A Notre-Dame elöljárója szerint olyan törékeny állapotban van a híres párizsi székesegyház, hogy csak 50 százalék esély van a megmentésére.

Patrick Chauvet szerint a gótikus templom mindaddig nem lesz biztonságban, amíg nem sikerül eltávolítani róla az április 15-i tűzvész előtt felállított, a katasztrófában megrongálódott állványzatot, mivel az veszélyt jelent a katedrális megmaradt, az épület stabilitása szempontjából kulcsfontosságú boltíveire.

„Most talán azt mondhatjuk, hogy 50 százalék esély van a megmentésre, és ugyanennyi esélye van annak is, hogy az állványzat rádől a három boltívre”

– mondta az AP hírügynökségnek az elöljáró, aki szerint nem valószínű, hogy a helyreállítás elkezdődhet 2021 előtt, de akkor már valószínűleg elkezdhetik a 850 éves templom újjáépítését.

A kárelhárítási munkálatok egyik fő kihívása úgy leszedni az állványzatot, hogy ne rongálják meg jobban a katedrálist, márpedig ahhoz, hogy az épület biztonságos legyen, teljesen el kell távolítani az állványokat – mondta Chauvet.

Emmanuel Macron elnök 2024-re ígérte a franciáknak a Notre-Dame újjáépítését.

Idén a francia forradalom óta először fordult elő, hogy nem tartottak karácsonyi misét a Notre-Dame-ban. A híveknek két másik párizsi templomot jelöltek ki az éjféli misére. Michel Aupetit párizsi érsek szerda reggel egy sátorban, a Bois de Boulogne parkban mutatott be karácsonyi misét 2500 hívő előtt. (MTI)