Az olasz legfelsőbb bíróság szerint nyugodtan lehet otthon, saját felhasználásra kannabiszt termeszteni

Bár a marihuána termesztését és kereskedelmét a 90-es évek óta szabályozzák Olaszországban, az egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek miatt sok a bizonytalanság akörül, hogy pontosan mi számít törvényesnek, és mi nem. 

A legfelsőbb bíróság egy december 19-i ítéletében most kimondta, hogy 

legális otthon, kis mennyiségben, saját felhasználásra kannabiszt termeszteni. A részletes indoklást csak hetek, hónapok múlva fogják nyilvánosságra hozni, így egyelőre az sem világos, mit jelent pontosan a „kis mennyiség”, mindenesetre az ítéletben érintett vádlottat két tő birtoklása miatt vonták eljárás alá, írja az Independent.

Az olasz pártok megosztottak a kérdésben. A kormánykoalícióban részt vevő Öt Csillag Mozgalom szenátora, Matteo Mantero ugyan benyújtott egy módosítót a 2020-as költségvetéshez, amely legalizálná az otthoni kannabiszhasználatot, a Szenátus Forza Italia-párti elnöke azonban visszadobta a javaslatot. 

A volt belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini már háborút is hirdetett a kannabisz ellen, mondván, hogy „a drogok károsak, felejtsük el a termesztésüket, és hogy boltban áruljuk őket”. Salvini azokra az üzletekre utalt, amelyek legálisan árulhatnak Olaszországban csekély erősségű füvet.

Az olaszok 2013-ban az orvosi marihuánát is legalizálták, de szigorú törvényi keretek közé szorították: csak meghatározott orvosok írhatnak fel receptet, bizonyos betegségek esetén. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.