Az olasz legfelsőbb bíróság szerint nyugodtan lehet otthon, saját felhasználásra kannabiszt termeszteni

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Bár a marihuána termesztését és kereskedelmét a 90-es évek óta szabályozzák Olaszországban, az egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek miatt sok a bizonytalanság akörül, hogy pontosan mi számít törvényesnek, és mi nem. 

A legfelsőbb bíróság egy december 19-i ítéletében most kimondta, hogy 

legális otthon, kis mennyiségben, saját felhasználásra kannabiszt termeszteni. A részletes indoklást csak hetek, hónapok múlva fogják nyilvánosságra hozni, így egyelőre az sem világos, mit jelent pontosan a „kis mennyiség”, mindenesetre az ítéletben érintett vádlottat két tő birtoklása miatt vonták eljárás alá, írja az Independent.

Az olasz pártok megosztottak a kérdésben. A kormánykoalícióban részt vevő Öt Csillag Mozgalom szenátora, Matteo Mantero ugyan benyújtott egy módosítót a 2020-as költségvetéshez, amely legalizálná az otthoni kannabiszhasználatot, a Szenátus Forza Italia-párti elnöke azonban visszadobta a javaslatot. 

A volt belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini már háborút is hirdetett a kannabisz ellen, mondván, hogy „a drogok károsak, felejtsük el a termesztésüket, és hogy boltban áruljuk őket”. Salvini azokra az üzletekre utalt, amelyek legálisan árulhatnak Olaszországban csekély erősségű füvet.

Az olaszok 2013-ban az orvosi marihuánát is legalizálták, de szigorú törvényi keretek közé szorították: csak meghatározott orvosok írhatnak fel receptet, bizonyos betegségek esetén. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót