Az olasz legfelsőbb bíróság szerint nyugodtan lehet otthon, saját felhasználásra kannabiszt termeszteni

Bár a marihuána termesztését és kereskedelmét a 90-es évek óta szabályozzák Olaszországban, az egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek miatt sok a bizonytalanság akörül, hogy pontosan mi számít törvényesnek, és mi nem. 

A legfelsőbb bíróság egy december 19-i ítéletében most kimondta, hogy 

legális otthon, kis mennyiségben, saját felhasználásra kannabiszt termeszteni. A részletes indoklást csak hetek, hónapok múlva fogják nyilvánosságra hozni, így egyelőre az sem világos, mit jelent pontosan a „kis mennyiség”, mindenesetre az ítéletben érintett vádlottat két tő birtoklása miatt vonták eljárás alá, írja az Independent.

Az olasz pártok megosztottak a kérdésben. A kormánykoalícióban részt vevő Öt Csillag Mozgalom szenátora, Matteo Mantero ugyan benyújtott egy módosítót a 2020-as költségvetéshez, amely legalizálná az otthoni kannabiszhasználatot, a Szenátus Forza Italia-párti elnöke azonban visszadobta a javaslatot. 

A volt belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini már háborút is hirdetett a kannabisz ellen, mondván, hogy „a drogok károsak, felejtsük el a termesztésüket, és hogy boltban áruljuk őket”. Salvini azokra az üzletekre utalt, amelyek legálisan árulhatnak Olaszországban csekély erősségű füvet.

Az olaszok 2013-ban az orvosi marihuánát is legalizálták, de szigorú törvényi keretek közé szorították: csak meghatározott orvosok írhatnak fel receptet, bizonyos betegségek esetén. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér