16,8 fokot mértek Skóciában. Éjjel

Skócia északi részén 16,8 Celsius-fokot mértek vasárnap éjszaka. Anglia észak-keleti részén, illetve Wales északi részén is a megszokottnál melegebb, 10 fok fölötti hőmérséklet volt vasárnap, írja a Guardian

Fotó: Robert Harding Premium/robertharding

A szokatlan éjszakai meleget az enyhe tél mellett a főnös hatás okozhatta a meteorológusok szerint. A főn száraz és meleg bukószél, amely magashegységek környezetében alakul ki, melynek egyik oldalán az érkező levegő felfelé kényszerül, lehűl és nedvességtartamát a hegy ezen oldalán adja ki. A levegő a gerincen átbukva, immáron kiszáradva a másik (szélvédett) oldalon leáramlik, felmelegszik és ezáltal relatív nedvessége jelentősen lecsökken.

A főn hatását eddig is jól ismerték Nagy-Britanniában, ahol az északi országrészben az Atlanti-óceán felől érkező meleg levegő miatt gyakran melegebb tud lenni decemberben, mint mondjuk Athénban vagy Rómában. Ugyanakkor szakértők szerint az rendkívül ritka jelenségnek számít, hogy éjszaka mérjenek ennyire meleget. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér