Először láttak kardszárnyú delfineket a szicíliai tengerszorosban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Marecamp olasz turisztikai ügynökség közlése szerint egy sporthorgász fedezte fel a három gyilkos bálnát (Orcinus orca), amikor hajójával Messina felé tartott. Ez az első alkalom, hogy kardszárnyúakat észleletek a Szicília és az olasz szárazföld közötti tengerszorosban.

A fotó csak illusztráció, másik Orcinus orcákat ábrázolFotó: Michael Nolan/robertharding

"Először féltem a hatalmas állatoktól, de végül csaknem egy órán keresztül a közelükben maradtam" - mondta Simone Vartuli az AFP hírügynökségnek.

Az állatokat néhány nappal korában Genova kikötőjének közelében látták, eszerint mindössze egy hét alatt 800 kilométert tettek meg - mondta el Clara Monaco, a Marecamp tengerbiológusa. Hozzátette: problémát jelenthet, ha a kardszárnyú delfinek a tengerszorosban tartózkodnak, mert ott könnyen összeütközhetnek a hajókkal.

Monaco kiemelte, hogy az állatokat nem szabad túlzottan megközelíteni, mert az nagy stresszt jelenthet számukra. Aki meglátja őket, annak azonnal értesítenie kell a parti őrséget.

A gyilkos bálnákat, vagyis orkákat a kihalás fenyegeti. A legnagyobb veszélyt számukra elsősorban a halászhálókba való belegabalyodás és a tengeri olajkitermelés okozta lárma jelenti, ez utóbbi miatt elveszíthetik tájékozódási képességüket. Emellett egyre több állat pusztul el a hajókkal való összeütközés következtében is. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót