Pár jó tanács, hogy kutyatartóként hogyan készülj a petárdás pokolra

ÁLLAT
2019 december 30., 08:03
comments 66

Ismét itt az év vége, ami sok minden más mellett az eszetlen petárdázás szezonja is. Ugyan vannak már európai városok, ahol felléptek a petárdázással, tűzijátékozással járó légszennyezés, zajterhelés, balesetveszély és szemetelés ellen, Magyarországon még nem ez a helyzet, így kedd este ismét komoly hangzavarra érdemes számítani.

És ez elsősorban nem is az emberek, hanem a városokban élő állatok számára megterhelő, akiknek nem lehet elmagyarázni, hogy nem a világvége jött el. A Nébih idén összeállított egy listát, hogy állattartóként mire érdemes figyelni a petárdázások miatt. Íme: 

  • Próbáljuk megelőzni a bajt!

Amikor számítani lehet az állatokban félelmet keltő hatásokra (tűzijáték, vihar stb.), fokozottan ügyeljünk a kedvenceinkre, biztosítsunk számukra megnyugtató körülményeket. A túlérzékeny, különösen félős állatok esetében már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtató hatású állatorvosi készítményt írhat fel kedvencünknek. Fontos, hogy a szer adagolásánál mindig kövessük a doktor javaslatait!

  • Ellenőrizzük kedvencünk regisztrált adatait!

Jó pár éve kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Célszerű ellenőrizni, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e, ami a Nébih honlapján található nyilvános eb-chipszám kereső (gov.hu/EbregChipszam/enterprise) alkalmazás használatával egyszerűen megtehető. A chipszám alapján a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Ha a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmaradt. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a beültetést végző állatorvossal és kérjük annak mielőbbi pótlását. Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált állatot sem tudják visszajuttatni gazdájához. A chip mellett hasznos, ha az állat nyakörvére a gazda nevével és telefonszámával, esetleg lakcímével ellátott biléta is kerül.

  • Mit tehet a gazda, ha megszökött a kutyája?

A gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó cikkeket. Emellett azonban célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az eb adatbázisban a kutya adatlapjára megjegyzésként vezesse fel az „ELTŰNT” bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül aggódó gazdájához. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található ebrendészeti telepeket. Emellett sok elszökött kutyát fogadnak ilyenkor be a környék menhelyei, ezért ott is érdeklődhetünk.

  • És hogyan segíthet, aki kóbor kutyára bukkan?

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdájával. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.