Szíriában, Irakban és Szomáliában is légicsapásokat hajtott végre az USA

külföld
2019 december 30., 07:35

Légicsapásokban megölték az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet négy tagját vasárnap Szomáliában - közölte az amerikai haderő afrikai parancsnoksága (AFRICOM). A légicsapásokat az AFRICOM a szomáliai szövetségi kormánnyal egyeztetve hajtotta végre. 

A művelet megtorlás volt, válasz arra a szombati robbantásos merényletre, amelyben csaknem százan haltak meg Mogadishuban. Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a véres támadás elkövetőjeként, de sokan az al-Shabaabnak tulajdonítják.

"Ezeknek a nagy pontossággal végrehajtott légicsapásoknak al-Shabaab-vezetők voltak a célpontjai, akik felelősek az ártatlan szomáliai állampolgárok ellen az al-Kaidával egyeztetve elkövetett terrorcselekményekért" - olvasható a közleményben.

Egy amerikai katonai drón
photo_camera Egy amerikai katonai drón, a kép csak illusztráció Illusztráció: Isaac Brekken/AFP

Az AFRICOM szerint két terroristát öltek meg két légitámadásban Kunya-Barowban, két másikat pedig egy légicsapással Caliyoow Barrowban. A támadásoknak nincsenek polgári áldozataik. Médiaértesülések szerint egy magas rangú parancsnok is a halottak között van.

A szombati támadásban csaknem 100 ember halt meg, és legkevesebb 124-en megsebesültek rendőrségi és kórházi illetékesek szerint. Törökország katonai repülőgépet küldött egészségügyi személyzettel a sebesültek ápolására. Az áldozatok között legalább két török állampolgár is van.

A Mogadishuból 2011-ben kiűzött al-Shabaab terrorszervezet, az al-Kaida szövetségese továbbra is jelentős területeket tart ellenőrzése alatt vidéken, ahonnan kiindulva gerillatámadásokat hajt végre. Harcosainak számát jelenleg ötezer és kilencezer közöttire becsülik.

Bombázások Irakban és Szíriában is

Az Egyesült Államok vasárnap "védelmi jellegű" légicsapást hajtott végre Irakban és Szíriában a Kataib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen - közölte Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője.

Irakban három, Szíriában pedig két létesítményre mértek csapást válaszul a Kataib Hezbollah támadásaira iraki támaszpontok ellen, amelyeket az Inherent Resolve fedőnevű hadművelet keretében tevékenykedő szövetséges erők is használnak.

Az amerikai védelmi tárca illetékese szerint a nagy pontossággal végrehajtott légicsapások csökkentik az Iránnal szövetséges fegyveres csoport csapásmérő képességét az amerikai vezetésű műveletben részt vevők erők ellen. Hozzátette: a bombázott célpontok között fegyverraktárak és parancsnoki irányító központok is voltak.

Iraki belbiztonsági források szerint a síita milícia 15 tagja életét vesztette, tizennégy pedig megsebesült a szíriai határon található al-Káim városának térségében található létesítmények bombázásakor. A légicsapásokat feltehetően drónokkal hajtották végre.

Pénteken az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült. Egy amerikai tisztségviselő akkor azt mondta, hogy az Egyesült Államok vizsgálja, hogy a Kataib Hezbollahnak köze van-e az esethez.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december elején a Teheránnal szövetséges milíciákat vádolta meg a támaszpontok elleni támadásokkal. A tárcavezető figyelmeztette Iránt és iraki szövetségeseit, hogy az Egyesült Államok határozott választ fog adni, ha baja esne az amerikai csapatoknak vagy szövetségeseiknek.

Röviddel az amerikai légicsapásokat követően négy támadó rakétát lőttek le egy Bagdad közelében lévő iraki támaszpontnál, ahol amerikai katonák is állomásoznak. Egy a neve elhallgatását kérő belbiztonsági forrás szerint a Katyusa típusú rakéták nem szedtek áldozatokat. (MTI)