9 használt helikoptert vett a rendőrség

2019 december 31., kedd 10:01

Kilenc használt, de rendkívül jó állapotú, korábban Norvégiában működő helikoptert vásároltak mentési feladatokra – közölte a rendőrség.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-nek hétfőn azt mondta: szolgálatba állt az összes magyar tulajdonú, korszerű mentőhelikopter az eddig bérelt osztrák gépek helyett. A kilenc helikopter robotpilótával, éjjellátó képességgel, valamint időjárásradarral is rendelkezik, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légi mentést. A gépek lélegeztető és újraélesztő, illetve ultrahang berendezésekkel is fel vannak szerelve – sorolta.

2020. januártól a rendőrség feladata a légi mentés technikai feltételeinek biztosítása, ezért a HM EI Zrt. kilenc, korábban Norvégiában használt EC 135 P2+ típusú mentőhelikoptert vásárolt.

A gépek karbantartása, lajstromozása és hatósági vizsgáztatása megtörtént. A mentőhelikopterek a légi mentési feladatok ellátására alkalmasak, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. használatba vette őket – írták.

Fotó: police.hu

Már elkezdődött az új légimentőbázisok építésének és a meglévők felújításának, korszerűsítésének a tervezése, és folyamatban van mentőgépkocsik beszerzése is.

A közleményben az áll, hogy 2020. január 1-től a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait is a Készenléti Rendőrség gyakorolja. A légi mentés egészségügyi szakmai irányítását a jövőben is az Országos Mentőszolgálat főigazgatója végzi. (police.hu, MTI)