Az utolsó pillanatban mégis megszívatta a kormány a független színházakat

Mégsem jár működési támogatás a független színházaknak, azaz végül a kormány eredeti tervei valósulnak meg - számol be róla a hvg.hu. Hétfő éjjel módosították a rendeletet, ami teljesen kivéreztetheti a független színházakat.

Mint a portál emlékeztet, a december 11-én elfogadott színháztörvény végül nem végezte ki az alternatív színházakat, mivel a tiltakozások hatására mégsem  változtattak azon, hogy mind szakmai programmegvalósításra, és működés támogatásra is pályázhatnak a színházak a minisztériumhoz. A kormány mégis végigvitte az akaratát, és egy december 30-án, éjjel hozott módosítással a a törvény végrehajtási rendeletéből kiszedték azt a részt, hogy „és működés”.

Ezt jelenti, hogy csak „szakmai programmegvalósításra” lehet pályázni, működési költségre nem.  Az előadóművészeti törvényből ugyanakkor nem törölték a működési támogatás lehetőségét. Bár a törvény szerint a minisztérium nem tagadhatná meg a támogatást, ez a rendeletmódosítás eszközt ad a kezébe. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.