Az utolsó pillanatban mégis megszívatta a kormány a független színházakat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Mégsem jár működési támogatás a független színházaknak, azaz végül a kormány eredeti tervei valósulnak meg - számol be róla a hvg.hu. Hétfő éjjel módosították a rendeletet, ami teljesen kivéreztetheti a független színházakat.

Mint a portál emlékeztet, a december 11-én elfogadott színháztörvény végül nem végezte ki az alternatív színházakat, mivel a tiltakozások hatására mégsem  változtattak azon, hogy mind szakmai programmegvalósításra, és működés támogatásra is pályázhatnak a színházak a minisztériumhoz. A kormány mégis végigvitte az akaratát, és egy december 30-án, éjjel hozott módosítással a a törvény végrehajtási rendeletéből kiszedték azt a részt, hogy „és működés”.

Ezt jelenti, hogy csak „szakmai programmegvalósításra” lehet pályázni, működési költségre nem.  Az előadóművészeti törvényből ugyanakkor nem törölték a működési támogatás lehetőségét. Bár a törvény szerint a minisztérium nem tagadhatná meg a támogatást, ez a rendeletmódosítás eszközt ad a kezébe. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér