Ausztrál erdőtűz: turisták menekülnek a veszélyzónából, már ha jut nekik benzin

  • Az erdőtüzek miatt el kell hagynia Ausztrália délkeleti részének veszélyeztetett térségeket mindenkinek, akinek nem ott lakik. 
  • A hétvégére ugyanis újabb hőhullám várható, és a hatóságoknak az is épp elég nagy feladat lesz, ha evakuálni kell a helyi lakosokat.

A új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte, hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Csütörtök reggel emiatt hosszú sorok kígyóztak a közutakon. Sokan viszont el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.

Fotó: SAEED KHAN/AFP

A tüzek és a kidőlt fák miatt sok tengerparti település el van zárva a főúttól, emiatt hiány van élelmiszerből és ivóvízből is ezeken a helyeken - közölte a tűzoltóság.

Csütörtökön megérkezett Mallacoota üdülőhelyhez (Victoria állam) a haditengerészet hajója, hogy kimenekítse a tengerparton rekedt embereket. Az ezer lakosú üdülőhely házaiból kedd reggel mintegy négyezren menekültek a partra a tűz elől. Autóikban vagy a benzinkutakon, szörfklubokban felállított ideiglenes menhelyeken töltötték a szilveszter éjszakát. A Choules nevű hajó élelmet, vizet és egészségügyi felszerelést vitt a bajba jutottaknak, és ezresével elszállítja őket. 

Fotó: PETER PARKS/AFP

Október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület, és több mint ezer ház égett le, 18 ember meghalt. (MTI)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.