Félmilliárd állat pusztulhatott el eddig csak Új-Dél-Walesben

külföld
2020 január 03., 10:54
Egy tűzből kimentett, kiszáradt és sérült koalát ápolnak Port Macquarie koalakórházában.
photo_camera Egy tűzből kimentett, kiszáradt és sérült koalát ápolnak Port Macquarie koalakórházában. Fotó: SAEED KHAN/AFP

Mostanra már fél Magyarországnyi területet, ötmillió hektárt pusztítottak el a bozóttüzek Ausztráliában. A természeti katasztrófának ezidáig legalább 19 ember esett áldozatául. Az állatvilágban ennél sokkal nagyobb pusztítást végezhetett a tűz.

Chris Dickman, a Sydney-i Egyetem ökológusa szerint csak Új-Dél-Wales államban 480 millió madár, hűllő és emlős pusztulhatott el a tüzekben. Vagyis úgy tartunk csak ott csaknem félmilliárd elpusztult állatnál, hogy a kutató becslésében a békákat, denevéreket nem is vette számításba.

A Sydney Morning Herald által idézett kutató a Természetvédelmi Világalap (WWF) egy 2007-es jelentését vette alapul, amely az erdőirtási statisztikák és az emlősök sűrűségére vonatkozó becslések alapján próbálta kikalkulálni, milyen hatással lehet Ausztrália élővilágára az erdők és bozótosok pusztulása. Az állatoknak csak egy része pusztul el közvetlenül a tűzvészben, egy részük a táplálék és a menedékhely hiánya miatt vész oda, mondta Dickman. (Via MTI)