Lemondott az észak-macedón miniszterelnök

külföld
2020 január 03., 10:19
Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnök
photo_camera Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnök Fotó: Aris Oikonomou/AFP

Pénteken bejelentette lemondását Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök. Azzal indokolta ezt, hogy így lehetővé váljon az előrehozott választást, amit még ő maga javasolt októberben, miután az EU ismét elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Zaev 2016-os választási kampányának legfőbb ígérete az ország EU-csatlakozásának felgyorsítása volt. Ennek reményében állapodtak meg Görögországgal arról, hogy a korábban Macedóniának hívott országot - amit Görögország ezért nem volt hajlandó elismerni - átkereszteljék Észak-Macedóniára.

Zaev szerint azért van szükség új választásra, hogy kiderüljön, az állampolgárok szerint milyen irányba kell haladnia az országnak, milyen jövőt képzelnek el a szavazók Észak-Macedónia számára.

A várakozások szerint a szkopjei parlament néhány órán belül elfogadja a kormányfő lemondását, Sztevo Pendarovszki államfő Oliver Szpaszovszki belügyminisztert bízza meg a szakértői kormány vezetésével, kinevezését pedig péntek éjfélig a törvényhozás is megszavazza. Ezután kezdődhet el az április 12-ei előrehozott parlamenti választás előkészítése. (Via MTI)