A keresztes vipera az év hüllője

ÁLLAT
2020 január 06., 08:37
Keresztes vipera, 2020 hüllője
photo_camera Keresztes vipera, 2020 hüllője Fotó: Benny Trapp/Wikimedia CC BY 3.0

A médiában időről időre szó esik kígyókról, például Gáspár Győző híres ,,Jaj ez nagyon kígyó!" rémüldözése egy vetélkedő show-ban, vagy Gyurcsány Ferenc ,,kígyók kígyóznak" aranyköpése a parlamenti választáskor. Idén végre méltó figyelmet kapnak ezek a remek állatok: a keresztes vipera az év hüllője.

A Magyaroszágon is honos fajt 2020 hüllőjének választotta A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az állat Európa szerte megtalálható, elsősorban vizes, mocsaras területeken érzi jól magát. Méregfogaival ejti el áldozatait, amik főként kistestű rágcsálók, békák, gyíkok, madarak.

A közhiedelemmel ellentétben a vipera nem támad emberre. Ha a közelébe megyünk hangosan sziszeg, hogy elijesszen, ha pedig nem vesszük a lapot, akkor hirtelen meg is mar. Mérget viszont csak akkor fecskendez belénk, ha ezután sem fújunk visszavonulót, hanem még tovább tapogatjuk az állatot. A keresztes vipera mérge a szervezetbe jutva gátolja a vérkeringést és az izomműködést, vérömlenyt okoz. Aggódni azért nem kell, az elmúlt 60 évben csak két halálos áldozata volt a keresztes viperának.