Milliókért kutatta ki a fideszes politikus cége, hogy az emberek pihenni járnak a parkokba

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a hétvégén mutatott be néhány számlát az elmúlt évekből, amelyeket az Axilior Kft. állított ki a Főkert számára egyenként nettó hárommillió forintról. Ezek többek közt közvéleménykutatásról, a közparkok látogatási szokásainak feltárásáról szólnak. Az Axilior Kft. jelenleg végelszámolás alatt áll, tulajdonosa Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz korábbi elnöke. 

A Népszava kedden részleteket közölt egy hárommilliós tanulmány vezetői összefoglalójából, csupa olyasmit, amit bárki, kutatás nélkül is előre megmondana:„A parklátogatások céljaként a kimagasló többség (84 százalék) a sétálást, pihenést jelölte meg, a következő leggyakrabban említett látogatási cél a másokkal való találkozás és a rendezvényre járás (23-23 százalék). A Parklátogatók 12 százaléka sportolni jár a parkokba. Futnak (64 százalék), kerékpároznak (39 százalék), labdajátékokat játszanak (13 százalék) és tornáznak (12 százalék). A leginkább futásra használt park (7 százalék) a Feneketlen-tó, míg kerékpározásra a Szent István park (51 százalék) és a Hajógyári-sziget (50 százalék). Érdekes, hogy jógázni leginkább a Vérmezőn (28 százalék) és a Városmajorban szoktak.”A tanulmányból kiderült az is, hogy a parkba járók leginkább a nyilvános vécéket hiányolják, de sokan panaszkodtak a kutyákra, a gördeszkásokra és a hajléktalan emberekre. Utóbbiakról, felidézve a kormány retorikáját, azt írták, „a közterületeken életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok egész Budapesten komoly problémát jelentenek” és ők „nem valók a parkokba”. 

A Főkert megrendelésére készül anyag szerint a budapestiek 56 százalékának fogalma sincs, hogy a Főkert látja el a parkok rendben tartását, akinek viszont igen, az elégedett a munkájával. 

Nagy nem reagált a Népszava megkeresésére, Tüttő pedig azt mondta, az ügyet a Főkert felügyelőbizottsága fogja vizsgálni. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér