A román belügyminiszter a karánsebesi ortodox pópával füstöltette ki Nicolae Ceaușescu szellemét az irodájából

külföld
2020 január 08., 19:43

Románia új belügyminisztere, Marcel Vela kifüstölteti a 30 éve megbuktatott és kivégzett diktátor, Nicolae Ceaușescu szellemét az irodájából – írta meg a foter.ro még a füstölés előtt, ami azóta már meg kellett, hogy történjen.

A mai belügyminisztérium épülete ugyanis korábban a Román Kommunista Párt székháza volt, a belügyminiszter mai irodájában pedig Ceaușescu dolgozott.

Nicolae Ceausescu az utolsó beszéde közben 1989. december 21-én, ami után forradalom tört ki, megbukott a rendszere, és katonák karácsonykor a feleségével együtt kivégezték.
photo_camera Nicolae Ceausescu az utolsó beszéde közben 1989. december 21-én, ami után forradalom tört ki, megbukott a rendszere, és katonák karácsonykor a feleségével együtt kivégezték. Fotó: Philippe Bouchon/TF1/AFP

Amikor a forradalom 30. évfordulója alkalmából nyílt napot szerveztek az épületben, így bárki bejárhatta az egykori diktátor munkahelyét, Vela azt mondta: nagyon „bonyolult és összetett” érzés tölti el attól, hogy Ceaușescu egykori irodájában dolgozik, és és rengeteg negatív energiát érez a helyen. De mivel hithű ortodox, nem civil démonűzőkhöz fordult, hanem a karánsebesi ortodox püspökhöz, akit vízkeresztre meghívott a belügyminisztériumba, hogy szentelje meg a helyet, főleg az irodát.