Szijjártó: Hatalmas nemzeti kincsünk a cirkuszművészet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A magyar kulturális örökség nagyon fontos eleme a cirkuszművészet, hatalmas nemzeti kincsünk. A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál a monte-carlói, a moszkvai és a latinai fesztiválok sorába emelkedett – mondta Szijjártó Péter, aki a Fővárosi Nagycirkuszban megnyitotta a január 13-ig tartó eseményt.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a magyaroknak büszkeség, hogy a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál már 24 éves hagyománnyal rendelkezik, és idén 13. alkalommal látja vendégül a világ cirkuszművészeti elitjét.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a budapesti esemény már a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjévé vált: Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában idén négy földrészről érkezett, komoly nemzetközi elismerésekkel kitüntetett művészeket láthat a közönség, egyedül Kínából 31 tagú csapat érkezett.

„Magyarország nemcsak számos komoly tudóst és találmányt adott már a világnak, a cirkuszművészet világában is a legkülönlegesebbek közé tartozik. Elég csak a Richter családra gondolni, ahonnan Richter József lovas akrobata a közelmúltban Kossuth-díjat kapott” – mondta.

Szijjártó szerint a magyar cirkuszművészetet a komoly hagyományok mellett a folyamatos megújulás jellemzi, azt mondta: „A Lázár Ervin Program keretében az a célunk, hogy minden magyar általános iskolás évente legalább egyszer egy színházi vagy egy cirkuszi produkcióra eljusson”.

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál A és B versenyprogramját 3-3 alkalommal láthatja a közönség a következő napokban, a produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és díjazza. A fesztiválra a szervezők 10 ezer vendéget várnak, a program részeként a Szépművészeti Múzeumban az UNESCO égisze alatt nemzetközi cirkuszművészeti konferenciát rendeznek, a Mezőgazdasági Múzeumban pedig az Európai Cirkuszok Szövetsége tart szakmai tanácskozást. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!