Szijjártó: Hatalmas nemzeti kincsünk a cirkuszművészet

politika
2020 január 08., 18:33

A magyar kulturális örökség nagyon fontos eleme a cirkuszművészet, hatalmas nemzeti kincsünk. A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál a monte-carlói, a moszkvai és a latinai fesztiválok sorába emelkedett – mondta Szijjártó Péter, aki a Fővárosi Nagycirkuszban megnyitotta a január 13-ig tartó eseményt.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a magyaroknak büszkeség, hogy a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál már 24 éves hagyománnyal rendelkezik, és idén 13. alkalommal látja vendégül a világ cirkuszművészeti elitjét.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a budapesti esemény már a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjévé vált: Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában idén négy földrészről érkezett, komoly nemzetközi elismerésekkel kitüntetett művészeket láthat a közönség, egyedül Kínából 31 tagú csapat érkezett.

„Magyarország nemcsak számos komoly tudóst és találmányt adott már a világnak, a cirkuszművészet világában is a legkülönlegesebbek közé tartozik. Elég csak a Richter családra gondolni, ahonnan Richter József lovas akrobata a közelmúltban Kossuth-díjat kapott” – mondta.

Szijjártó szerint a magyar cirkuszművészetet a komoly hagyományok mellett a folyamatos megújulás jellemzi, azt mondta: „A Lázár Ervin Program keretében az a célunk, hogy minden magyar általános iskolás évente legalább egyszer egy színházi vagy egy cirkuszi produkcióra eljusson”.

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál A és B versenyprogramját 3-3 alkalommal láthatja a közönség a következő napokban, a produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és díjazza. A fesztiválra a szervezők 10 ezer vendéget várnak, a program részeként a Szépművészeti Múzeumban az UNESCO égisze alatt nemzetközi cirkuszművészeti konferenciát rendeznek, a Mezőgazdasági Múzeumban pedig az Európai Cirkuszok Szövetsége tart szakmai tanácskozást. (MTI)