3D-s szemüveget adtak tintahalakra, hogy kiderítsék, van-e távolságérzékelésük

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Minnesotai Egyetem kutatói azt szerették volna kideríteni, képesek-e a tintahalak a távolságérzékelésre, amikor vadásznak. Ezért egy kísérlet során a mozikban használatos piros-kék 3D-s szemüveget erősítettek néhány példányra, és különböző pozíciókban az egyik kedvenc táplálékuk, garnélarákok mozgóképét vetítették eléjük.

Fotó: wardill-lab.com

Amint a tintahalak megszokták a környezetüket, kezdődhetett a kísérlet. A kutatók úgy alakították, hogy a két szemét egymástól függetlenül, 360 fokban mozgatni képes tintahalak mindkét szemükkel különböző helyzetben lássák a garnélákat. Így teremtik meg a tér mélységét a néző számára a 3D-s mozikban is.

Amikor a szintén 3D-s szemüveget viselő kutatók elkezdték a garnélák képeit közelebb vagy távolabb mozgatni az eredeti pozíciójukhoz képest, a tintahalak közelebb húzódtak a garnélarákokhoz, hogy levadásszák őket.

A tudósok számára ekkor bizonyosodott be, hogy a tintahalak képesek a mélységészlelésre - méghozzá úgy, ahogy az emberek. A két szemük alkotta képeket összevetve dönti el az agyuk, hogy amit látnak, milyen távolságra van tőlük. (Guardian)Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!