Komoly felfordulást okozott a királyi udvarban Harry és Meghan bejelentése

külföld
2020 január 09., 18:12

II. Erzsébet királynő arra kérte az udvari személyzetet, hogy találjanak megoldást arra a helyzetre, hogy Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő szerdán bejelentették, visszalépnek a brit királyi család magas rangú tagjaiként eddig ellátott szerepüktől, írja a BBC

Brit sajtóbeszámolók szerint a hercegi házaspár bejelentése komoly sokkot és meghökkenést okozott a királyi udvarban, mivel Harry nem tárgyalt előzetesen tervéről egyik családtagjával sem. 

photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Harry és Meghan szerda este arról írt, hogy a jövőben megosztva, hol az Egyesült Királyságban, hol pedig Észak-Amerikában, azaz feltehetően Kanadában kívánnak majd élni. 

A BBC udvari tudósítója szerint a királyi család kifejezetten zaklatott a történtek miatt, és ugyan voltak beszélgetések a házaspár jövőjével kapcsolatban, azok még korai stádiumban voltak. A döntés ellenére Harry herceg a hatodik marad a trónörökösök sorában. 

Múlt októberben a házaspár beszélt már arról, hogy komoly gondot okoz nekik a rájuk irányuló médiafigyelem, karácsonykor pedig Kanadába utaztak fiúkkal, hogy a jövőjükön gondolkozzanak. 

A sajtóban megjelent találgatások szerint a hercegi pár váratlan bejelentése mögött a Sun című bulvárlap cikke állhat, amelyben szerdán azt pedzegették, hogy a 2020-as évet Kanadában töltheti Harry és felesége. A BBC elemzése szerint ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért történt meg ennyire gyorsan a bejelentés, melyet egyelőre több kérdés, mint ahány válasz kísér. 

Abban a legtöbb elemzés egyetért, hogy Harry sosem tudta megszokni a média érdeklődését, illetve a címével járó felhajtást, és régóta elvágyódhatott az udvarból. A pár azt is bejelentette, hogy többet nem fognak részesülni az uralkodócsalád életét közpénzből finanszírozó alapból, és anyagi függetlenségre fognak törekedni. A pár ezen kívül megfogja tartani a nemrég 2,4 millió fontból felújított ingatlant Frogmore-ban, hogy legyen egy otthonuk Angliában is.