Nyolc évig havi kétmilliós munkadíjat fizetett ki egyetlen ügyvédnek Újbuda fideszes vezetésű önkormányzata

POLITIKA
2020 január 09., 09:57

2011 és 2019 között ifjabb Szilágyi István kapta a fideszes Hoffmann Tamás vezette XI. kerület önkormányzat legtöbb ügyvédi megbízását. Ez idő alatt havi több mint kétmillió forint munkadíjat szedett be - írta meg az önkormányzattól megkapott ügyvédi megbízási lista alapján a HVG.

A lap azután kérte ki ezeket a dokumentumokat az összes ellenzéki önkormányzattól, hogy a IX. kerület új ellenzéki polgármestere, Baranyi Krisztina nyilvánosságra hozta: az előző polgármester, a fideszes Bácskai János 2019 októberéig egyszerre tizenhat különböző ügyvédi irodával, köztük több volt fideszes képviselőével tartott fenn egyidejű megbízást, részben egymással párhuzamos feladatokra.

Az újbudai dokumentumok alapján Hoffmann Tamás viszont mindössze három ügyvédet, illetve irodát választott, velük viszont tartós és nagy összegű megbízásokat kötött.

Szilágyi ügyvédi irodája mellett az elsősorban a parkolási bírságok behajtásáért felelő Jasztrabszki ügyvédi iroda és a Lukács Gergely ügyvédi iroda kapott még megbízásokat.

Említésre érdemes azonban az is, hogy a kerületet Hoffmann Tamástól az idei október önkormányzati választások után átvevő ellenzéki (DK-s) László Imre nem követte Baranyi Krisztina példáját, és nyirbálta meg az ügyvédi megbízásokra fordítandó keretet, hanem még növelte is azt. Csak éppen ifjabb Szilágyi munkáit  Csányi és Zala ügyvédi iroda vette át. Élén azzal a Zala Lászlóval, aki 2010 októbere, vagyis a korábbi MSZP-s polgármester, Molnár Gyula leváltása előtt szintén ellátta a kerület jogi képviseletét, emellett a kétezres években Leisztinger Tamás bizalmi embereként tartják számon, és harmadrendű vádlott volt a Molnár Gyula ellen a Kopaszi-gáti ingatlanpanama ügyében hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban.