A bolgár környezetvédelmi miniszter belebukott a vízválságba

Neno Dimov bolgár környezetvédelmi miniszter pénteken lemondott, miután az estét rendőrségi őrizetben töltötte, és kikérdezték a nyugat-bulgáriai Pernik városában bevezetett súlyos vízkorlátozások és szemétimport ügyében.

A kormányzati közlemény szerint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását.

Az ügyészség a vízkészletekkel való szándékos rossz gazdálkodás miatt emelt vádat Dimovval szemben. 

A politikust nyolc év börtön fenyegeti, mert továbbra is engedélyezte ipari felhasználóknak a vízvételt a vészesen megcsappant tározóból, amely ivóvízzel látja el a várost.

A több mint 70 ezer lakosú Pernikben csaknem két hónapja korlátozzák a vízszolgáltatást. A bolgár kormány már menesztette a helyi vízművek vezetőjét a rossz menedzsmentre és az elavult vezetékek miatti több mint 70 százalékos vízpazarlásra hivatkozva.

A vádhatóság az illegális szeméttárolás és -feldolgozás ügyében indított vizsgálatai keretében lefoglalt - főleg Olaszországból érkező - szemétimporttal kapcsolatos engedélyeket is.

Dimovot csütörtökön vették őrizetbe, miután a rendőrség és az ügyészség házkutatást tartott a környezetvédelmi minisztériumnál, a perniki városvezetésnél, és a helyi vízműveknél. 

Az ellenzéki szocialisták bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani január 20-án Boriszov konzervatív kormányával szemben, amiért nem tudta elejét venni a vízválságnak és az illegális szemétégetésnek, amely sok bolgár városban szennyezi a levegőt. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.